Pensionär, pengar
Foto: TT

Panka pensionärer kan bli ett samhällsproblem

"De kan få svårt att betala för sig när de behöver hemtjänst, vård eller ett omsorgsboende"
1:22 min

Allt fler yngre pensionärer väljer att ta ut sin tjänstepension tidigt, inte sällan för att få guldkant på tillvaron. Men pengarna tar snabbt slut och för många kommer det som en kalldusch, varnar Carina Blomberg, trygghetsekonom på pensionsbolaget AMF.

– Ja, vi ser att bland våra kunder som går i pension så är det många som tar ut sin tjänstepension på fem år och om jag börjar att ta ut tjänstepensionen när jag är 65 år så är den slut 70, säger Carina Blomberg.

Ungefär 100 000 personer går i pension varje år i Sverige. Tidigare var pensionen låst, man kunde inte själv bestämma i vilken takt som man skulle ta ut pensionen. Men sedan det senaste sekelskiftet finns det större frihet. Den som vill, kan ta ut sin tjänstepension på några år.

Ungefär en tredjedel av alla som går i pension tar ut sin tjänstepension tidigt, uppskattningsvis 30 000 personer. När AMF frågade yngre pensionärer varför de väljer att göra så här, var det vanligaste svaret att man vill ha sina pengar medan man är pigg och frisk. Många får anledning att ångra sig, menar Carina Blomberg.

– Väldigt många kommer på när de är 70 år att de fortfarande är pigga och friska och att de fortfarande vill ha en bra ekonomi och kunna resa. Om man tar ut tjänstepensionen på kort tid ska man veta vad som händer med ekonomin efteråt. Det kan bli svårt för äldre som måste leva på en låg pension och som behöver mer vård i takt med stigande ålder. De kan få svårt att betala för sig när de behöver hemtjänst, vård eller ett omsorgsboende. Då blir det också ett samhällsproblem, säger Carina Blomberg, trygghetsekonom på pensionsbolaget AMF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".