Den palestinska politikern Ziad Abu Ain begravs i Ramallah. Foto: TT
1 av 3
Den palestinska politikern Ziad Abu Ain begravs i Ramallah. Foto: TT
Ziad Abu Eins dotter och bröder deltog i hans begravning den 11 december. Foto: Thomas Coex/ Afp/ TT.
2 av 3
Ziad Abu Eins dotter och bröder deltog i hans begravning den 11 december. Foto: Thomas Coex/ Afp/ TT.
Foto: Ahmad Gharabli/ Afp/ TT.
3 av 3
Foto: Ahmad Gharabli/ Afp/ TT.

Tusentals sörjer palestinsk politiker

"Riskerar öka spänningarna ytterligare mellan palestinier och israeler"
2:39 min

Tusentals sörjande har samlats i Ramallah på Västbanken för begravningen av den högt uppsatte palestinske politikern Ziad Abu Ein. Politikern dog igår i samband med en konfrontation mellan israeliska säkerhetsstyrkor och palestinska demonstranter som skulle plantera olivträd nära en israelisk bosättning.

Politikern kista är insvept i den palestinska flaggan, vid presidenthögkvarteret i Ramallah är den röda mattan utrullad. Tre dagars palestinsk landssorg är utlyst för Ziad Abu Ein som var ansvarig för frågor som rör israeliska bosättningar.

Palestinska politiker har på morgonen sagt att Israel bär skulden för Ziad Abu Eins död. På videoklipp från igår syns hur en israelisk gränspolis tar ett grepp runt den palestinske politikerns nacke, en stund efteråt ligger han på marken och tar sig för hjärtat.

Palestinska, jordanska och israeliska läkare har utrett dödsorsaken och kommit fram till olika slutsatser. Den palestinska läkaren uppger att Ziad Abu Eins dog efter ett slag och efter att ha andats in tårgas från de israeliska säkerhetstyrkorna medan den israeliska läkaren anser att han fick en hjärtattack.

-- Ziad Abu Eins död inträffar i ett mycket känsligt skede och riskerar att öka spänningarna ytterligare mellan palestinier och israeler, säger Sveriges Radios korrespondent Katja Magnusson som bevakar Mellanöstern.

Den senaste tiden har det varit flera terrordåd, bland annat då bedjande attackerades i en synagoga i november.

Det har varit nästan dagliga sammandrabbningar i Jerusalem mellan unga palestinska demonstranter och israelisk polis i flera månader.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har sagt att Ziad Abu Ein dog till följd av en "barbarisk handling". Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu meddelar att Israel kommer att undersöka händelsen och manar till lugn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".