Anders Ygeman, inrikesminister (S)
Inrikesminister Anders Ygeman tror att ett maskeringsförbud kommer att bidra till bättre ordning under idrottsevenemang. Foto: Bezav Mahmod/Erik Mårtensson/TT

Maskeringsförbud: "Kommer bidra till bättre ordning"

"Ställer man till djävulskap ska man inte kunna gömma sig"
1:29 min

Det borde vara straffbart att vara maskerad vid idrottsevenemang, för personer som stör eller riskerar att störa ordningen. Det föreslår Sigurd Heuman i den statliga utredning han i dag presenterade.

– Förbudet ska inte vara generellt, utan det ska vara knutet till om det finns en ordningsstörning eller en påtaglig risk för ordningsstörning, säger Sigurd Heuman.

Så en person kan vara maskerad, gå in på matchen och hålla sig lugn hela tiden, då är det okej?

– Ja, då är det okej, då är det inte straffbart.

Enligt förslaget ska det kunna ges böter eller fängelse upp till sex månader för den som maskerar sig i samband med idrottsevenemang och samtidigt stör ordningen.

Frågan om maskering har utretts förut. Tidigare nationelle samordnaren mot våld inom idrotten Björn Eriksson har påtalat behovet av ett förbud. Och det är nu alltså det som utretts närmare.

Enligt yttrandefrihetsgrundlagen har alla rätt att yttra sig och föra fram sina åsikter, vilket också gäller klädsel. Men, menar Sigurd Heuman, hans lagförslag går inte emot det. Bland annat rör förbudet inte personer som av religiösa skäl täcker sitt ansikte, eller om man klär dig i full mundering för att det är ruskväder. Vad som är vad, är upp till polisen att bedöma.

I dag lämnades förslagen om lagändring över till inrikesministern Anders Ygeman. Han tror att en lagändring kan bli aktuell den 1 januari 2016.

– Jag tycker det är bra. Förstör man fotbollen eller ishockeyn och ställer till djävulskap då ska man inte kunna gömma sig, säger Anders Ygeman.

Hur kan man göra den här balansgången, att det är om det "bara" är förbjudet att maskera sig om man bråkar eller det finns risk för det?

– Jag tycker det är ganska självklart, om du har pippiflätor eller orange peruk och är glad på läktaren så är det inga problem. Men om du försöker storma en annan läktarsektion eller slänger knallskott på brandmännen då är det en del av en ordningsstörning.

Kommer det att bli en lagändring, tror du?

– Jag tror det kommer bli en lagändring och jag tror att den kommer att bidra till bättre ordning och reda på våra fotbollsmatcher och hockeyanläggningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".