Löfven: Vi går till val själva

1:08 min

Stefan Löfven har redan lyssnat på kritiken att Socialdemokraterna bör gå till val ensamma och inte tillsammans med Miljöpartiet. 
I morse sa LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson att Socialdemokraterna bör gå till val utan Miljöpartiet och efter Riksdagens frågestund idag sa statsminister Stefan Löfven att det är precis det man gör.

– Vi har sagt hela tiden båda två partierna, att vi går till val själva. Sedan får enskilda människor ta ställning till vilket parti man då vill rösta på. Röster man på oss så blir det mer stöd för socialdemokratin naturligtvis, men dessutom, och det sa vi även efter förra valet, är vi beredda att söka ett samarbete också över blockgränserna för att vi ska få till en stabil regering, säger statsminister Stefan Löfven. 

Det är inte längre självklart vilka rödgröna uppgörelser som gäller som vallöften.

Om den nya röd-gröna energiuppgörelsen säger Löfven till exempel att den inte kan gälla eftersom det krävs en blocköverskridande överenskommelse om energin.

Budgeten ska man betrakta som en plattform där Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker likadant.

I dag konstaterar Stefan Löfven att den rödgröna budgeten inte längre är aktuell.

– Den politik vi hade velat få genomförd, nu är den nedröstad. Men det är inte så att jag tänker överge den politiken, däremot så har det fått mig att fundera på vad vi kan göra av resten av 2015 med de nya förutsättningarna, och sedan ska vi fundera på hur vi kan ta det vidare 2016, 2017, 2018, säger Löfven. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista