Turist fotograferar utanför slottet i Stockholm. Foto: Ari Luostarinen / TT
Foto: Ari Luostarinen / TT

Fler kinesiska turister kommer till Sverige

Ökat med nästan 100 procent
2:00 min

Bland turister som kommer till Sverige växer andelen kineser allt mer. Antalet övernattningar inom gruppen har nästan fördubblats sedan 2009, visar siffror från Tillväxtverket.

Under årets tio första månader bokade kineser 183 000 övernattningar. Det är en ökning med drygt 8 procent i år.

Antalet har sedan 2009 ökat med nästan 100 procent vilket är långt över tillströmningen från andra nationer.

De runt 100 miljoner kineser som i fjol reste utomlands spenderade då globalt på sin turism långt mer än motsvarande hela den svenska statsbudgeten eller nära en biljon svenska kronor.

I potten ligger alltså stora pengar för de länder som lyckas locka resenärerna. Mycket går till kinesernas närområde, men Sverige blir allt intressantare för dem som långväga resmål, säger Peter Terpstra som är turismanalytiker vid Tillväxtverket.

– Den del av kineserna som började resa för 10-15 år sedan har börjat beta av det lutande tornet i Pisa, Eiffeltornet och Big Ben, och sedan kommer nya spännande destinationer, och det är där Sverige ligger bra till.

Men för att turismen från Kina ska kunna fortsätta växa krävs mycket mer av svenska turistnäringen för att i stort och smått anpassa sig till just deras önskemål. Det säger Marcus Carlsson, marknadschef på det privata turistinformationsföretaget Stockholm info.

– Dels är det kanske en conciergeservice för det är de vana vid hemifrån.

Som talar deras språk?

– Exakt. Sedan kan det vara små saker som att man erbjuder risvälling på frukostbuffén, tofflor och vattenkokare på hotellrummet och man kanske erbjuder kinesisk tv-service och liknande. Allt för att de ska känna en trygghet i sitt besök i Sverige, säger Marcus Carlsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".