Poliser hälsar på barn i Angered.
Närpolisen i Angered hälsar på invånarna. Foto:Carina Holmberg.

Närpolis ger löften till medborgarna

"Jag känner mig rädd när det är mörkt"
1:56 min

Trafikproblem, öppet missbruk, rädsla för mörkret och en önskan om synliga poliser. Det är några återkommande saker som kommer fram när polisen i 13 olika pilotområden i Sverige ska sluta medborgarlöften med folket.

Den första januari 2015 bildar polisen en ny organisation och 23 olika polismyndigheter ska bli en.

Ett av målen är att komma närmare medborgarna och mer än hälften av regionens resurser ska finnas i de olika lokalpolisområdena.

Angered i Göteborg är ett av 13 pilotområden i landet när polisen ska ge medborgarlöften med folket.

– Jag känner mig rädd när det är mörkt, men när polisen är här då är det jättebra, säger en kvinna som stannar och pratar med polisen i Angereds centrum.

Närpolisen i Angered finns på plats på torget med sin stora husbil. Utanför finns det gott om uniformerad personal som går runt och småpratar med alla som har tid att stanna.
Markus och Johan är två av poliserna som finns på plats.

– De pratar om mopedåkning, öppen narkotikaförsäljning, nedskräpning och att det är för mörkt säger Markus.

Det handlar om att skapa möten och förtroende med invånarna vilket förutom att ge en tryggare stadsdel också är en förutsättning för att komma tillrätta med grova brott, gängkriminalitet och att få människor vågar vittna.

– Min förhoppning är att vi tillsammans med stadsdelen ska kunna skapa ett tryggare miljö för Angeredborna och att vi på ett metodiskt sätt ska kunna komma tillrätta med den otrygghet som finns på många platser säger Ulf Merlander, samordnare för Trygg i Angered på polisen i Göteborg.

Pilotområdena ska vara klara med sina löften kring årsskiftet och sen ska systemet utökas över landet i etapper. Och det handlar mycket om trafik, öppet missbruk av alkohol och narkotika, krogvåld och mörker när boende runt om i landet framför sina tankar till polisen.

– Om det är möjligt så tycker jag det vore bra med mer närvaro av polisen säger Ann som stannar till en stund med sina två små barn för att prata.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".