Telia och cyberattacker
Telia och cyberattacker. Foto: TT

Efter hackergruppens attacker - krismöte med Telia

Efter attackerna mot Telia - nu kallar Post- och telestyrelsen till krismöte. "Vi vill höra vad branschen har att säga", säger Staffan Lindmark, jurist på nätsäkerhetsavdelningen vid PTS, till idg.se.

De senaste veckornas attacker mot Telia och Tele2 har drabbat tusentals svenskar. Post- och telestyrelsen (PTS) ser allvarligt på händelserna och kallar nu till ett extrainsatt möte med branschens aktörer efter årsskiftet.

– Vi vill höra vad branschen har att säga, vad det finns för förklaring. Tidigare var beskedet från operatörerna att de hade kapacitet att förmedla trafik även under en överbelastningsattack, det drabbade bara slutkunden som är måltavla för attacken, säger Staffan Lindmark, jurist på nätsäkerhetsavdelningen vid PTS, till idg.se.

Det är dock för tidigt att kritisera operatörerna, säger han.

– Det är för tidigt att säga om man gjort tillräckligt. Det kan för all del vara något som förändrats i mönstren för hur attackerna går till, som förändrat förutsättningarna, säger Staffan Lindmark.

Hackergruppen Lizard squad säger sig ligga bakom överbelastningsattackerna, även känt som DDos-attack, som drabbade Telia.

Gruppen attackerade i första hand det amerikanska spelbolaget EA, Electronic arts, som bland annat äger svenska Dice, som ligger bakom succéer som spelserien Battlefield.

Attackerna slog ut EA:s servrar och påverkade då även Telia, som är internetleverantör till spelföretaget. Varför hackergruppen attackerade EA är inte känt.

Läser man gruppens twitterkonto verkar de mest vara ute efter uppmärksamhet, och har även börjat sälja kläder med gruppens logga.

Lizard squad har tidigare slagit ut Microsofts Xbox live:s nätverk två gånger på kort tid och Sony Playstations nätverk. De ska även ligga bakom ett bombhot mot en chef på Sony.

Nu hotar hackergruppen att under jul slå it Xbox live "för alltid".

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".