Nedfallna träd och elledningar i Ångsta söder om Östersund 13 december 2013. Foto: Tommy Andersson/TT
Arkivbild på stormen Ivar i Östersund.

Klass 2-varning för fredag kväll

SMHI varnar för fara för allmänheten medan Trafikverket ställer in tågsträckor som riskerar att utsättas för nedfallna träd. Orsaken är klass 2-stormen Alexander.

De västra delarna av södra Sverige väntas bli värst drabbade när den rejäla blåsten drar in. Trafikverket kommer då att ställa in vissa tåg samt sänka hastigheten på vissa banor.

– Vi förbereder oss för ett oväder som förmodligen kommer att drabba både väg och järnväg. Vi går ut med den här informationen redan nu så att personer vet vad som kan ske imorgon, säger Roger Falk, presskommunikatör på Trafikverket.

På de banor där det finns risk att träd faller över spåren ställs trafiken in helt under tiden som stormen väntas pågå. De banor som är trädsäkrade kommer att trafikeras, men tågen kommer att gå med reducerad hastighet.

SMHI tror att vindarna blåser som starkast vid 21-tiden på fredagskvällen och dalar rejält till lördagsmorgonen, men tar sen fart igen. 

– Just nu förbereder vi för bussersättning, eventuell plogning av snö och om träd faller ner ska vi ha folk på plats som kan jobba med det. Vi har resurserna beredda, säger Roger Falk.

Han uppmanar drabbade att hålla sig uppdaterade via Trafikverkets hemsida. Den kommer att uppdateras löpande. Bilister som måste ut och åka gör rätt i att ta reda på vad som väntar dem, menar Roger Falk.

SJ skriver på sin hemsida att de som har bokat biljett på tåg på sträckorna Göteborg-Kalmar, Malmö-Göteborg och Stockholm-Malmö/Köpenhamn erbjuds ombokning eller återköp, oavsett biljettyp.

Väderprognosen

Regn kommer att dra in över Skåne vid lunchtid och når norra Götaland under sen eftermiddag. Snöinslag kan förekomma på höglandet. En vädervarning för snöfall kan komma senare och kan i så fall främst beröra Närke och området sydväst om Vänern.

Oceanografiska vädervarningar kommer att komma senare, då för högt vattenstånd längs kusten mellan Smögen och Halmstad. Just nu verkar det som varningen kommer bli klass 1, cirka en meter över normalt vattenstånd. Förloppet för det höga vattnet kommer vara snabbt.

En klass 2-varning utfärdas för lågt vattenstånd i Öresund, 120 cm under medelvattenstånd. Det förloppet kommer att vara långsammare och följaktligen vara längre.

Inställda tågsträckor

Småland:

  • Kalmar-Hultsfred, Halmstad-Värnamo, Värnamo-Nässjö, Jönköping-Vaggerydinställt fredag 21:00 till lördag 12:00.
  • Nässjö-Vetlanda, Nässjö-Oskarshamn inställt fredag 21:00 till lördag 12:00.
  • Blomstermåla-Mönsterås inställt fredag 21:00 till lördag 12:00.
  • Eldsberga-Markaryd-Hässleholm inställt fredag 18:00 till lördag 10:30.

Skåne:

  • Malmö-Ystad-Simrishamn inställt från fredag 15:00 till lördag 15:00.
  • Helsingborg-Teckomatorp-Kävlinge inställt från fredag 16:00 till lördag 10:30.
  • Hässleholm-Kristianstad-Karlskrona inställt från fredag 19:00 till lördag 12:00.
  • Helsingborg-Hässleholm inställt fredag 18:00 till lördag 10:30.
  • Ängelholm-Åstorp-Teckomatorp inställt fredag 19:00 till lördag 12:00.

Tiderna är preliminära och kan komma att ändras. Källa: SVT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".