John Brennan i närbild med rejäla rynkor i pannan.
John Brennan tog över CIA efter att tortyren genomförts och både fördömer och försvarar metoden. Foto: TT

CIA-chefen försvarade – och fördömde tortyren

Om tortyren: "grymt och motbjudande"
1:44 min

I ett ovanligt framträdande kommenterade CIA:s chef John Brennan den omdiskuterade rapport som offentliggjordes i veckan och som pekar ut CIAs förhörsmetoder som regelrätt tortyr.

Även om John Brennan i mångt mycket försvarade CIA:s arbete så sa han att underrättelseorganisationen var oförberedd på uppgiften som följde efter 11 september, och att CIA ibland gjorde misstag.

– I vissa fall använde CIA tjänstemän förhörsmetoder som inte var godkända och som var motbjudande, sa CIA chefen John Brennan under presskonferensen. Brennan höll också med om flera slutsatser i rapporten. Men trots bevis för våldsamma förhör, skendränkningar, skenavrättningar och att man höll fångar vakna i flera dagar i sträck, så ville han inte kalla metoderna för tortyr.

– De var grymma och motbjudande, men jag lämnar det till andra att sätta etiketter, sade han.

CIA-chefen kritiserade också utredningen på flera punkter. Bland annat sade han att CIA genom "förhörsmetoderna" visst fick fram uppgifter som var användbara i att avstyra attacker och att rädda människors liv. Därtill sade Brennan att det är omöjligt att säga om man kunde ha fått den informationen på andra sätt. John Brennan avvisade också anklagelsen om att hans organisation systematiskt skulle ha ljugit för kongressen och media.

Men debatten lär fortsätta, för samtidigt som Brennan höll sitt anförande så twittrade den senator som lett utredningen, Dianne Feinstein, flitigt. Bland annat skrev hon att det inte fanns bevis för att förhören räddade några liv och CIA visst fört allmänheten bakom ljuset.

Läs tortyrrapporten här (pdf)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".