Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Läkaren Anders Håkansson i vit skyddsklädsel
1 av 3
Anders Håkansson har jobbat som läkare på en ebolaklinik i Sierra Leone. Foto: Maija Tammi/Röda korset
Läkaren Anders Håkansson. Foto: MArgareta Svensson/Sveriges Radio
3 av 3
Läkaren Anders Håkansson. Foto: MArgareta Svensson/Sveriges Radio

Julförbud i Sierra Leone för att stoppa spridningen av ebola

Svenska läkaren: "Enormt mycket andra sjukdomar"
2:11 min

Ebolautbrottet har banat väg för en uppsjö av andra allvarliga problem. Vaccinering mot malaria har upphört och en del av vårdpersonalen i länderna har dött i ebola. Samtidigt kommer alla allmänna former av julfirande i Sierra Leone att förbjudas för att förhindra ytterligare spridning av ebola.

Det stora utbrottet av ebola i Västafrika har fått den övriga hälso- och sjukvården i de drabbade länderna att kollapsa och nu pågår diskussioner om hur man bäst ska bygga upp hälso- och sjukvårdssektorn igen.

Läkaren Anders Håkansson har nyligen återvänt från Sierra Leone där han jobbat som läkare på Röda korsets ebolaklinik. Han beskriver hur ebolautbrottet tillsammans med hälso- och sjukvårdens kris riskerar att få stora konsekvenser även på längre sikt.

– Dels så dör folk och blir sjuka i ebola, men ytterligare en tragisk komponent är att den vanliga sjukvården, i ett låginkomstland med många, inte minst infektionssjukdomar som malaria och tyfoid, den sjukvården blir ju sämre.

Risken är stor att de framsteg som gjorts i malariabekämpningen går förlorade.

– Allmänna vaccinationsprogrammet fungerar inte vilket kommer att göra att såna förebyggbara sjukdomar sannolikt kommer att öka.

Och ebolautbrottet är inte över än.

Trots att läget är stabilt i Guinea och Liberia, så ökar antalet smittade i Sierra Leone, och där har också dödstalen stigit kraftigt sedan man upptäckt ett större utbrott av ebola i ett svårtillgängligt område.

Samtidigt har de drabbade ländernas hälsoministrar och hälsoansvariga samlats på Världshälsoorganisationen, WHO, i Genève för att diskutera hur sjukvårdssystemen kan stärkas, vad man kan lära av det pågående utbrottet, hur lokalsamhällena kan bidra och hur man ska rekrytera mer vårdpersonal.

350 läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal har hittills dött i ebola.
I Sierra Leone har tio inhemska läkare dött, inklusive de två som flögs till USA för vård.

En konsekvens är att det på det statliga sjukhuset i staden Kenema med en halv miljon invånare i södra Sierra Leone nu bara finns en enda läkare kvar, berättar Anders Håkansson.

– Innan epidemin fanns det ett tiotal läkare på det sjukhuset, men de drabbades väldigt hårt i början av epidemin, många i personalen dog, bland andra den mest framträdande läkaren Sheik Umar Khan. Efter det var det flera som lämnade Kenama, så det blev bara en läkare kvar.

I Sierra Leone har man beslutat att förbjuda alla allmänna former av julfirande för att förhindra ytterligare spridning av ebola. Soldater kommer att placeras ut på gatorna under julhelgen för att tvinga tillbaka människor som ger sig ut för att fira.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".