Stefan Löfven och Åsa Romson under regeringskrisen när SD avslöjade att budgeten skulle falla. Foto: TT
Stefan Löfven och Åsa Romson under regeringskrisen när SD berättat hur de skulle rösta i budgetfrågan. Foto: TT

Ledande socialdemokrater: Dumpa Miljöpartiet

"Mer samverkan över blockgränsen"
2:03 min

Nu kommer nya krav på att Socialdemokraterna - i den kommande valrörelsen - helt ska klippa banden till Miljöpartiet. Det är fel att på förhand binda sig vid ett fortsatt regeringssamarbete med de gröna, enligt ledande Socialdemokrater som Ekot varit i kontakt med.

Niklas Karlsson, ordförande i Skånes partidistrikt och ledamot i partistyrelsen, tycker inte att Miljöpartiet ska ha någon särställning.

– Jag tror att man ska vara försiktig med att låsa in sig i olika konstellationer, och gå ut och säga vad det egna partiets politik är och försöka vinna stöd för det. Sedan får man, när väljarna har sagt sitt, efter valresultatet den 23 mars, avgöra vilka konstellationer som är möjliga. Och då är det faktiskt upp till partierna att leverera.

Inför valet i september pekade ju Stefan Löfven ut Miljöpartiet som en naturlig samarbetspartner, och i höstas bildade de två partierna en rödgrön regering. Men i går sade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att Socialdemokraterna inför extravalet bör klippa banden med Miljöpartiet.

Och enligt statsminister Stefan Löfven kommer Socialdemokraterna att gå till val på egen hand. Men efter riksdagens frågestund i går eftermiddag underströk han samtidigt att han inte har några planer på att bryta samarbetet med Miljöpartiet.

– Vi sitter i regeringen tillsammans nu, och efteråt är det självfallet det alternativ vi har. Och det är det som kommer att gälla. Mer samverkan över blockgränsen.

Men ledande socialdemokrater som Ekot har varit i kontakt med är - i likhet med Karl-Petter Thorwaldsson - emot att partiet på förhand säger att Miljöpartiet ska ingå i en S-ledd regering. De befarar bland annat att det kan försvåra uppgörelser över blockgränsen. I dag har Socialdemokraternas partistyrelse sammanträde, och då väntas frågan diskuteras.

Niklas Karlsson, ordförande i Skånes partidistrikt och ledamot i partistyrelsen, har sin uppfattning klar.

– Vi har ju en regering, och Sverige ska regeras fram till 22 mars. Vad vi nu ber väljarna om är mandat efter 22 mars. Då ska man rösta på partier, och och inte på regering och allians, tycker jag.

Niklas Karlsson tycker inte ens att Socialdemokraterna inför extravalet ska peka ut Miljöpartiet som en naturlig samarbetsspartner.

– Det är naturligtvis så att vissa partier mår man man bättre med än andra. Men jag tror att vi ska akta oss för att låsa in oss, innan den 22 mars, exakt vilka partier vi kan tänka oss att samarbeta med, så när som på Sverigedemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".