USA:s utrikesminister John Kerry och Perus president  Ollanta Humala på klimatmötet i Lima. Foto:Martin Mejia/TT
USA:s utrikesminister John Kerry och Perus president Ollanta Humala på klimatmötet i Lima. Foto:Martin Mejia/TT

Klimatmöte går in på upploppet

"Tror på avtal i Paris"
2:24 min

FN:s klimatförhandlingar i Lima inne på sista dygnet. Frågan är om förhandlarna får fram det resultat som krävs för det klimatavtalsförslag som ska behandlas nästa år i Paris.

Klimat och miljöminister Åsa Romson (MP) ser ett orosmoln i att dokumenten börjar bli väldigt långa, men säger att hon möter många som tror på ett avtal till Paris.

På klimatmötet finns också tidigare miljöminister Lena Ek, numera observatör åt riksdagen för klimatmötet. Hon ser stor risk för ett urvattnat beslut här i Lima.

– Ja det blir det ju, eftersom så fort det finns något som pekar stadigt åt ett håll, så kommer det andra åsikter in. Och då blir det urvattnat och det är mycket kvar att göra innan man kan säga att det pekar åt ett avtal i Paris.

Förhandlingarna här gäller framförallt en stomme till avtalsförslag inför nästa års klimatmöte i Paris. Det ska begränsa utsläppen av växthusgaser men frågan är hur länderna ska fördela ansvaret för detta.

Det handlar också om hur länderna ska anpassa sig till klimatförändringar och hur de fattiga länderna ska få tekniskt och ekonomiskt stöd.

Klimatmötet försöker också utforma en mall för hur länderna ska redovisa det de ska göra, och hur man ska följa upp att de gör det de lovat. Tidigare har bland annat Kina motsatt sig insyn om landets egna utsläpp, men har svängt till mer positiv hållning.

Nyligen stod Kina och USA sida vid sida och deklarerade att de ska minska sina utsläpp av växthusgaser. Andra länder frågar sig hur långt dessa stora parter vill gå i avtalets andra delar.

Igår kväll svensk tid talade USA:s utrikesminister John Kerry till klimatmötet, och underströk vikten av att hejda klimatförändringar för både hälsa och ekonomiskt välstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".