Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister. Foto: TT
Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister. Foto: TT

Fridolin: Mediernas önskan om mer dramatik

"Tillräcklig dramatik"
0:46 min

Det råder delade meningar om hur man ska förstå statsminister Stefan Löfvens budskap igår om hur nära Socialdemokraterna och Miljöpartiet egentligen ska samarbeta i valrörelsen. Enligt Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är det medierna som har misstolkat Stefan Löfven.

– Ja, den enda historia som finns är historien om mediernas önskan om mer dramatik. Jag tycker nog att de senaste dagarna i svensk politik har varit tillräckligt dramatiska för att vi inte ska behöva överdramatisera, säger Gustaf Fridolin. 

– Vi har sagt samma sak sedan Stefan och jag höll en pressträff där vi förklarade att vi nu nått en situation där Sverige behöver ett extraval. 

Gustav Fridolin säger alltså att budskapet från båda de röd-gröna partierna har varit samma kristallklara besked hela tiden.

Men med tanke på hur olika tolkningar som har gjorts av Stefan Löfvens uttalanden igår, både på nyhetssidor och på ledarplats, måste man nog ändå säga att han är ganska ensam om att tycka det.

Igår betonade Stefan Löfven att partierna går till val var för sig och att budgeten är överspelad.

– Den politik vi hade velat få genomförd, nu är den nedröstad.

De flesta bedömare tolkade det här som nya besked från statsministern, eftersom han tidigare har lyft fram den gemensamma rödgröna politiken.

Bara för drygt en vecka sedan sa Stefan Löfven så här om den nedröstade budgeten. 

– Det är ett starkt alternativ. Vi har tagit fram det tillsammans och vi går gärna till val på det igen.

Och nu sällar sig också Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till den skara som vill ha besked om vad det egentligen är Stefan Löfven menar.

– Jag tycker att Stefan Löfven är oklar. Vi har förhandlat och kompromissat, både om budgeten och om att ta bort vinstjakten i välfärden. Nu tycker jag att Stefan Löfven ska göra klart att om han vinner valet och kan genomföra det som var avtalat i budgeten, då ska det också genomföras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".