Göta Hovrätt. Foto: Johan Nilsson/TT
Göta Hovrätt. Foto: Johan Nilsson/TT

Rätten tror inte på bortglömda minnen

"Metoden fungerar inte"
1:31 min

En man som i juni dömdes i Göteborgs tingsrätt till tre års fängelse, för att under flera år ha förgripit sig sexuellt på sin dotter när hon var liten, frias nu av hovrätten.

Tingsrättens fällande dom blev omdiskuterad eftersom den byggde på så kallade bortträngda minnen, som kommit tillbaka till dottern som vuxen, bland annat under hypnosterapi.

Pappans försvarsadvokat Henrik Thyselius välkomnar att hovrätten nu säger att de bortträngda minnena inte duger som bevisning.

– Det är en korrekt bedömning utifrån den sakkunigas forskning, att bortträngda minnen är en komplicerad sak. De finns inte egentligen och metoden att ta fram dem fungerar inte.

Tingsrätten konstaterade i sin fällande dom i juni, att dotterns minnen av vad som hänt henne som liten var tillförlitliga och räckte för att döma pappan till fängelse för grova sexuella övergrepp. Han ska ha utnyttjat sin dotter från det att hon var fyra år tills hon var i 13-årsåldern.

Domen byggde nästan uteslutande på dotterns så kallade bortträngda minnen. Det var först när dottern var i 25-årsåldern som hon fick hjälp av en psykolog att under hypnos plocka fram minnena av pappans påstådda övergrepp.

Teorin om bortträngda minnen är kontroversiell. Och hovrätten fäster i sin friande dom idag betydligt större vikt vid den redogörelse av vad forskningen säger på området, än vad tingsrätten gjorde. Det var docenten i psykologi, Rickard L Sjöberg, som stod för den genomgången under rättegången.

Sammanfattningsvis konstaterar nu hovrätten att dotterns bortträngda minnen inte kan anses vara så tillförlitliga att det kan läggas till grund för en fällande dom. Enligt hovrätten finns det en risk att det under hypnosbehandlingen har skapats falska minnen hos henne.

Pappans försvarsadvokat Henrik Thyselius menar att den dagens dom måste få konsekvenser framöver.

– Jag skulle bli förvånad om den här typen av mål kommer upp på nytt i svenska domstolar.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".