I valet för två år sedan spelade antikärnkraftrörelsen en stor roll. Nu dominerar ekonomiska frågor valdebatten. Foto: Kristian Åström/SR
I valet för två år sedan spelade antikärnkraftrörelsen en stor roll. Nu dominerar ekonomiska frågor valdebatten. Foto: Kristian Åström/SR

Fukushima-offer demonstrerar mot kärnkraft

"Jag kan inte odla grönsaker i min jord"
1:51 min

Inför parlamentsvalet på söndag i Japan har frågan om kärnkraftens framtid hamnat i skuggan av den ekonomiska debatten. Många som drabbats av olyckan i Fukushima känner sig bortglömda av politikerna, rapporterar vår korrespondent i Tokyo.

Några hundra demonstranter utanför energibolaget Tepcos huvudkontor i Tokyo bär skyltar om krav på ersättning. Många av dem har tagit ett tidigt morgontåg till Tokyo från trakterna kring det havererade kärnkraftverket i Fukushima där de bor.  

– Jag kan inte odla några grönsaker i min trädgård, för marken är radioaktivt smittad, säger Kazue Morizono. Hon bor i ett hus i staden Koriyama sex mil från Fukushima. Det innebär att hon bor utanför den zon där boende har rätt till ersättning, enligt myndigheterna.

– Husen har sjunkit kraftigt i värde och även om det går att sälja, så känns det inte rätt, säger hon.

Hon bor därför kvar med sin man och två katter, men skulle hon få ersättning en dag vill hon flytta från regionen.

– Jag vill bosätta mig någonstans där jag inte behöver oro mig för strålningen, säger hon.

Inför söndagens parlamentsval försöker olika grupper som drabbades av kärnkraftskatastrofen att göra sin röst hörd. Men ekonomiska frågor dominerar nu den debatt som pågår och kärnkraftsolyckan för snart fyra år sedan har bleknat i det allmänna medvetandet. 

Efter olyckan stängdes samtliga reaktorer i Japan för en översyn. Sedan dess har stora mängder kol, olja och gas importeras till en hög kostnad som tyngt den japanska ekonomin. Därför tror många att det bara är en tidsfråga innan söndagens förväntade vinnare premiärminister Shinzo Abe ger klarttecken för en återstart av landets kärnkraftverk.

– Därför uppmanar vi som är offer från Fukushima väljarna att bojkotta Shinzo Abe och hans parti LDP, säger en äldre man som just talat i en megafon.

Parallellt med demonstrationer och opinionsarbete utanför ministerierna i Tokyo finns en grupp som kallar sig Mödrar till anhöriga. De har ett stort tält på en trottoar och delar ut flygblad, så förbereder sig förlorarna i regionen runt Fukushima på att stämma energibolaget Tepco.

– Men det kan ta flera år innan något händer, säger juristen Motoharu Furukawa, som arbetar på uppdrag av de drabbade. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".