Ryskt plan av typen Su-24, som kränkte svenskt luftrum, Finlands försvarsminister Carl Haglund. Foto: TT
Ryskt plan av typen Su-24, som kränkte svenskt luftrum, Finlands försvarsminister Carl Haglund. Foto: TT

Ökad oro för rysk närvaro i Östersjön

Lettiske försvarsministern: Helt ny säkerhetspolitisk situation
1:48 min

Runt hela Östersjön oroas regeringarna av den senaste aktiviteten från ryska militärflygplan över ländernas luftrum. I dag avslutades ett tre dagars möte i Riga mellan försvarsministrarna i Polen och de baltiska länderna, där man ytterligare påtalade vikten av ökad Nato-närvaro i regionen. Samtidigt efterlyser Finlands försvarsminister ett närmare militärt samarbete med Sverige.

– Det vore intressant att utreda vad vårt försvarssamarbete egentligen är i praktiken, säger Finlands försvarsminister Carl Haglund i en intervju i landets största dagstidning Helsingin Sanomat idag.

Haglund har tidigare önskat att Sverige och Finland inom fem år ska ha ett gemensamt luft- och sjöförsvar. Orsaken är höstens stora aktivitet från rysk militär på Östersjon, en aktivitet som inte verkar minska.

Sedan i onsdags har omvärlden kunnat betrakta en video, släppt av Nederländernas flygvapen, med nya bevis på den ökade närvaron av ryska stridsflygplan över Östersjön.

Planen har ofta undvikit både teknisk och mänsklig kontakt med luftfartsmyndigheterna, och därmed även utgjort fara för den kommersiella flygtrafiken i området.

Uppståndelsen kring de filmade planen i luften har märkts i alla Östersjöländer, och ytterligare stärkt kraven på en ökad Nato-närvaro från de allierade i Baltikum och Polen.

Polens försvarsminister Tomasz Siemoniak sade i går att omfattningen av Rysslands flygningar är på en ny nivå. Han såg det som ett test från Moskva för att se hur Nato reagerade, och sa att Nato också kommer att svara.

Polens utrikesminister ska också ha nämnt Sveriges luftrum som särskilt utsatt under höstens ryska övningar, men det har inte bekräftats av det svenska försvaret.

Raimonds Vejonis, försvarsminster i Lettland, sade under mötets avslutande presskonferens i dag att den senaste tidens ryska flygningar över Östersjön har skapat en "helt ny säkerhetspolitisk situation", där Nato måste bli ännu mer aktivt.

I flera av östersjöländerna är det parlaments- och riksdagsval tidigt nästa år. Många politiska kommentatorer noterar nu hur försvarsfrågorna får ett allt större utrymme i inrikespolitisk debatt, på grund av de militära styrkedemonstrationer som pågår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".