serverhall luleå
1 av 2
Dataservrar inne i Facebooks första datacenterhall i Luleå. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio
facebook serverhall bygge
2 av 2
Bygget av Facebooks andra serverhall i Luleå. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio

Elslukande datajättar lyfter Vattenfall

"Datacenterindustrin är jätteviktig för oss"
1:57 min

Den växande digitala datalagringsindustrin kan bli ett lyft för kraftproducenterna. Facebooks etableringar av datacenter i Norrbotten har redan blivit viktiga för statliga Vattenfall.

– Den traditionella svenska basindustrin konsumerar mindre och mindre energi. Datacenterindustrin och digitala affärsmodeller växer överallt och är en stor konsument av el, det är såklart jätteviktigt för oss, säger Oskar Almén som är vice affärsutvecklingschef vid Vattenfall.

I Luleå bygger Facebook nu sin andra serverhall, efter att den första varit igång i ett och ett halvt år. Fullt utbyggt kommer den internationella datajätten sluka lika mycket el som en mindre stad, eller motsvarande 16 000 villor, enligt tidigare beräkningar.

Oskar Almén på Vattenfall vill inte avslöja någon siffra över hur mycket el det sociala nätverket handlar, mer än att det är betydande volymer.

– Och redan nu så ser vi att flera nya aktörer som har etablerat sig i Sverige är viktiga kunder för oss i den här industrin, säger Oskar Almén.

Längre upp längs Lule älv står sen en tid tillbaka den digitala valutan Bitcoins dataservrar i Boden där även ett brittiskt företag just påbörjat bygget av ett större datalagringshotell. Frågan är hur den allt mer uppkopplade omvärlden kommer påverka elpriset för vanliga konsumenter, när de elintensiva datalagringsanläggningarna driver upp efterfrågan.

– Det kommer inte påverka överhuvudtaget i det korta perspektivet. Det här är ett viktigt industrisegment men det är fortfarande väldigt små volymer om man tittar på totalen. Vi skulle behöva se 100-tals Facebook som etableras samtidigt, då skulle du märka skillnad, men på de här nivåerna är det inte märkbart för den enskilda konsumenten, enligt Vattenfalls vice affärsutvecklingschef Oskar Almén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".