Före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Sven-Erik Alhem. Foto: TT

Alhem: Slut med bortträngda minnen som bevis

Åklagaren: "Måste nyansera bilden lite mer än så"
1:44 min

Hovrätten för västra Sverige underkände under fredagen en dom där så kallade bortträngda minnen använts som bevisning. Nu får det vara slut på detta i svenska rättssalar, menar förre överåklagaren Sven-Erik Alhem. Så enkelt är det inte menar åklagaren i målet.

– Jag tror väl egentligen att de bortträngda minnenas tid är förbi, när det gäller brottmål, säger Sven-Erik Alhem, rättsexpert som menar att domen måste få konsekvenser för hur bortträngda minnen används i svenska domstolar.

Pappan som stått åtalad fälldes i Göteborgs tingsrätt i juni, för att sexuellt ha ofredat sin dotter från det att hon var fyra år tills hon var i 13-årsåldern. Men domen fick kritik, bland annat av Sven-Erik Alhem.

Domen byggde nästan uteslutande på minnen som dottern fått av övergreppen först i vuxen ålder, bland annat under hypnosterapi hos en psykolog.

Och teorin om att bortträngda minnen från traumatiska händelser kan plockas fram många år senare, är kontroversiell.

Särskilt omdebatterad blev den i samband med att Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, frikändes från samtliga de åtta mord han tidigare dömts för . Där byggdes en del av bevisningen i de fällande domarna på just påstådda minnen som väckts till liv under terapi.

I det aktuella fallet med pappan som misstänktes ha begått övergrepp på sin dotter, så gör alltså hovrätten en helt annan bedömning än vad tingsrätten gjorde.

Framför allt fäster hovrätten betydligt större vikt vid den forskning på området, som docenten i psykologi Rickard Sjöberg redogjorde för under rättegångarna.

Hovrätten konstaterar att det finns en stor osäkerhet kring om det handlar om verkliga eller falska minnen, som väckts hos kvinnan under terapi.

Åklagaren i målet, Stefan Lind, säger att han accepterar den friande domen och inte kommer att överklaga. Men han vill inte skriva under på Sven-Erik Alhems ståndpunkt om att domen innebär slutet för bortträngda minnen som bevisning i brottmål.

– Jag tror att man måste nyansera bilden lite mer än så, och inte vara riktigt så kategorisk. Det är ju fortfarande en diskrepans mellan kliniker och forskare när det gäller den här problematiken, säger Stefan Lind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".