Facket kritiserar Infranords varsel

Oeniga om hur det slår
1:11 min

Det statliga järnvägsbolaget Infranord varslar 150 anställda om uppsägning. Fackförbundet SEKO ser med stor oro på hur det här kommer påverka underhållet på de svenska järnvägarna.

– Jag tycker det är bedrövligt. Vi behöver så mycket folk vi kan få tag i för att rusta upp järnvägen. Det kommer att innebära att man tappar resurser för järnvägsunderhållet, säger Janne Rudén, som är förbundsordförande på fackförbundet SEKO.

Nerrivna kontakledningar, kontaktfel eller elfel. Det rapporteras ständigt om olika brister i järnvägsnätet som orsakar stora störningar i tågtrafiken.

Underhållet av den svenska järnvägen har under det senaste året kritiserats kraftigt. Senast idag var det tågstörningar i Stockholm efter ett omfattande elfel.

Trots det varslat statliga Infranord, som jobbar med underhåll, i dag 150 anställda om uppsägning.

Anledningen är att man vill effektivisera verksamheten och göra den mer kostnadseffektiv, enligt Infranords vd.

– Det innebär att det kommer påverka ett antal medarbetare, som i huvudsak jobbar med de administrativa sysslorna, men det kommer inte på något sätt påverka vår möjlighet att genomföra de kontrakt och avtal vi har på drift och underhåll, säger Lars Öhman som är vd på Infranord.

Men facket tror inte på de löftena. Det är självklart att varslet kommer att påverka underhållet negativt, säger Janne Rudén på fackförbundet SEKO.

– För mig stämmer det inte. Det är nästintill hål i huvudet att göra på det här sättet, vill jag påstå, säger Janne Rudén på fackförbundet SEKO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".