Bara ben på en person sittande på en toalett.
Är en offentlig toalett rätt ställe att bli med barn på? Foto: TT

Blir med barn via webbsajter

Frida: "Risk som jag var beredd att utsätta mig för"
2:37 min

Männniskor möts på nätet, träffas på offentliga toaletter och blir med barn. Orsaken är att den offentliga processen för att få insemineras är långsam, krånglig och otillåten för ensamstående.

En privat oreglerad marknad för spermadonationer har växt fram på nätet. Strikt regelverk med långa kötider och utredningar för att få inseminera sig inom sjukvården är några skäl till varför människor letar enklare alternativ. Men det finns risker med att skaffa spermier på nätet. Frida, som egentligen heter nått annat, träffade en anonym man på offentliga toaletter vid åtta tillfällen under fyra månader för att bli med barn.

– Det är ändå en risk som jag var beredd att utsätta mig för. För det var enda sättet att få barn. Hade jag inte utsatt mig för den risken så hade jag inte haft den här underbara pojken idag.

Den anonyme mannen som Frida träffade gjorde sitt inne i ett av toalett-båsen. Sen överlämnade han en burk med sperma, som hon direkt inseminerade med en liten plastspruta på toaletten. Efter åtta möten under fyra månader på olika offentliga toaletter blev hon gravid och idag har Frida en sex-månaders bebis. Men hon vet varken donatorns namn, ålder, om han är frisk eller vad han har för anlag.

– Vi hade som en tyst överenskommelse att han frågar inte mig någonting, jag frågar inte honom någonting. För han ville vara hundra procent anonym.

Om du inseminerar dig med donerade spermier inom vården görs noggranna kontroller för bland annat HIV, ärftliga och kroniska sjukdomar och olika könssjukdomar. Ann Thurin Kjellberg är överläkare vid reproduktionsmedicinska avdelningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Jag är väldigt förvånad att kvinnor kan tänka sig att få kontakt med någon på nätet och inseminera sig utan att ha kollat det här med sjukdomar, det är för mig totalt obegripligt, säger Ann Thurin Kjellberg, vid reproduktionsmedicinskt centrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. 

Men kötider och utredningar på våra offentliga kliniker kan ta upp till ett par år, och du får bara sex försök. Dessutom får ensamstående än så länge inte inseminera sig i Sverige. Det finns ett förslag om att det ska bli möjligt från och med första juli nästa år, men det har än så länge inte klubbats igenom av riksdagen. Och vill du betala din egen behandling själv i till exempel Danmark kan det kosta tiotusentals kronor. 

– Om man sätter upp väldigt krångliga regelverk och inte har tillräckliga resurser så är det klart att människor försöker lösa det här på ett enklare, snabbare, billigare sätt, säger Ann Thurin Kjellberg igen..

Hör hela inslaget söndag klockan 12 i Kaliber i P1 eller på SR.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".