Stefan Löfven, statsminister och partiledare för Socialdemokraterna, pratar med MP-språkröret Gustav Fridolin vid sin sida. Foto: TT
Stefan Löfven, statsminister och partiledare för Socialdemokraterna, pratar med MP-språkröret Gustav Fridolin vid sin sida. Foto: TT

Löfven: S linje med MP är intakt

"Det finns inget stenhårt tryck"
1:33 min

Flera ledamöter i S partistyrelse uttrycker att de inte längre vill att man binder sig vid samarbete med Miljöpartiet. Stefan Löfven betonar dock att Socialdemokraternas linje fortfarande är att bilda regering med Miljöpartiet även efter valet.

Statsministern förnekar i dag att det skulle finnas något tryck på honom att ändra linje.

– Det finns inget sånt stenhårt tryck. Vi gjorde ett mycket medvetet val inför den förra valrörelsen. Vi diskuterade det länge, det var ingen slump, säger Stefan Löfven till Ekot.

Kritiken har kommit från flera håll: Löfven är för otydlig kring om den rödgröna budgeten kommer fungera som Socialdemokraternas valplattform i den kommande valrörelsen. I dag gjorde Stefan Löfven ett försök till förtydligande.

– Det är självfallet så att den politik vi presenterade i budgeten; satsningar på jämställdheten, skolan, sänkt pensionärsskatt, på äldrevården. Allt detta ligger till grund för politiken, det är så vi vill se samhället, säger han.

Men på väg in till partistyrelsemötet säger flera ledamöter att dom inte vill göra Miljöpartiet till förstahandsval vad gäller regeringssamarbete i valrörelsen. IF Metalls ordförande Anders Ferbe:

– Jag tror det är viktigt att varje parti ges möjlighet att profilera sin politik. När vi så småningom har sett extravalets resultat, då får vi se vad det blir för konstellationer i riksdagen och därmed också vilka regeringsunderlag som bildas, säger han.

Europaparlamentarikern Marita Ulvskog betonar flera gånger att samarbetet med Miljöpartiet inte ska prioriteras.

– Vi vill regera så att löntagare, arbetslösa, skolungdomar, de som har barn i omsorgen, och de som är pensionärer får vettiga villkor. Då är vi öppna för att samarbeta med alla anständiga partier.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".