Svenska utsläppsrätter ska inte säljas vidare

Romson ger EU nytt besked
1:35 min

Regeringen meddelar EU att Sverige skrotar de utsläppsrätter, som kommer att bli över fram till år 2020. Det säger Åsa Romson i vid klimatmötet i Lima.

– Det är utsläppsrätter som Sverige och EU får över när man gör ett mycket ambitiösare klimatarbete än det man trodde att man vågade göra tidigare i prognosen kring Kyotoavtalet. Det är bra att vi från regeringen är tydliga med att om det blir överskott, vilket det kommer att bli, så ska vi inte sälja ut det. Vi ska stoppa undan utsläppsrätterna, så att det inte kan gå till utsläpp i andra länder, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson i Lima.

Varje utsläppsrätt ger ägaren rätt att släppa ut ett ton koldioxid.

Hur många utsläppsrätter, som nu dras bort från marknaden, är svårt att säga, eftersom det beror på hur väl företag och andra lyckas med sitt klimatarbete.

Tidigare har regeringen angett att överblivna utsläppsrätter för åren fram till 2010 ska skrotas. Nu kommer överskott istället att dras undan från marknaden till 2020.

Den förra regeringen har sålt utsläppsrätter, även om Annie Lööf nyligen sa att hon ångrade det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".