Foto: Vegard Grøtt/TT
Stortinget. Foto: Vegard Grøtt/TT

Stortinget utsatt för mobilspioneri

Jens Möller rapporterar
1:27 min

All mobilaktivitet runt stortinget och regeringskvarteren i Oslo har kunnat övervakas med hjälp av falska basstationer för mobiltelefoni, avslöjar Aftenposten. Men vem som ligger bakom vet man inte. 

Det handlar om minst fem hemliga och falska basstationer, så kallade  IMSI-catchers. Enligt Aftenposten är de utplacerade i centrala Oslo, bland annat nära statsministerns kontor och vid parlamentet Stortinget.

De falska basstationerna lurar mobiltelefoner i närheten att koppla sig till dem och därefter kan information plockas ur förbipasserandes mobiler. Det ska även gå att avlyssna samtal, enligt Aftenposten.

Man ska komma ihåg att bland de som rör i området finns bland andra Norges ledande politiker. Under två månader har tidningens reportrar använt avancerade krypterade mobiltelefoner för att registrera den misstänkta mobilövervakningen.

Dessutom har tidningen tagit hjälp av IT-säkerhetsföretag för att mer exakt lokalisera de falska basstationerna. Det är hittills okänt hur länge det misstänkta mobilspionaget har pågått eller vem som ligger bakom.

Enligt källor till Aftenposten kan det vara utländska underrättelsetjänster eller kriminella grupper. Norges nationella säkerhetsmyndighet, NSM, fick vetskap om tidningens avslöjande i torsdags och har nu gjort egna undersökningar som bekräftar att det faktiskt finns IMSI-catchers i Oslo centrum.

Det misstänkta mobilspionaget väcker starka känslor i Norge i dag. Justitieminister Anders Anundsen säger till Aftenposten att sådan här övervakning är fullständigt oacceptabel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".