Foto: Jenny Stiernstedt/Andy Wong/TT
Foto: Jenny Stiernstedt och Andy Wong/TT

Klimatförhandlingar går på övertid

Många knäckfrågor kvar i Lima
2:22 min

Förhandlarna väntas inte bli klara med stommen till ett avtal inför nästa års klimatmöte i Paris. Nu är fokus istället på en slags kravspecifikation inför Parismötet.

Det utkast till ett klimatavtal som diskuterats i Lima under två veckor, har fyllts på med många fler krav. Det blir inte färdigt här, utan skjuts framåt.

Ett dokument om ländernas nationella bindande bidrag måste spikas här i Lima, för att länderna ska fylla i det under våren, men vad som ska redovisas finns det olika mening om.

En nyckelfråga är hur klimatåtgärder ska finansieras - men många från utvecklingsländerna menar att rika länder skjuter till för lite pengar.

– Jag väntar mig att rika länder ska ändra sig och bidra mer till den gröna klimatfonden, säger Mambabo Sou som är delegat från Gambia. Han arbetar med vattenprojekt, men har svårt få pengar till det. Utvecklingsländer vill att rika länder snarast måste beskriva hur de vill finansiera fattiga länders anpassning till klimatförändringar.

Hur tydligt ska utsläppsminskningar redovisas, och på vad sätt och hur ofta ska de följas upp, är en annan fråga som delar länderna.

Medan fattiga länder vill ställa större krav på rika länder, som hittills släppt ut mycket av atmosfärens koldioxid, anser industriländer att även växande utvecklingsländer ska åta sej större utsläppsminskningar.

Eftersom ett nytt klimatavtal ska gälla från 2020, så behövs mer om vad som ska gälla fram till dess. Men i förslaget saknas bindande krav. Istället sägs att länder frivilligt ska utbyta erfarenheter om t ex förnybar energi, och hållbara städer. Men det räcker inte anser många miljöorganisationer. 

– Om man ska ha en chans hejda temperaturökningarna vid max 2 grader, så måste utsläppsminskningar ske snarast, säger Samantha Smith från Världsnaturfonden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".