Dödligt jordskred i Indonesien

Kraftiga skyfall utlöste ett jordskred på den indonesiska ön Java. Minst 17 personer har dött och omkring 100 saknas fortfarande.

Räddningsarbetet försvåras av regnet som fortsätter att falla.

Marken dånade när jordskredet svepte fram och begravde husen sent på fredagskvällen, berättar ögonvittnen i byn Jemblung på Java. Endast två hus skonades, och minst 17 personer har konstaterats döda. Nästan ytterligare hundra personer saknas, enligt lokala tjänstemän.

– Jag sprang för att bära min dotter till högre mark. Jag grät för att jag hörde människor ropa på hjälp underifrån, säger Bini, vars man och 14-åriga dotter fortfarande saknas, till nyhetsbyrån AFP.

Hundratals räddningsarbetare söker efter överlevande, men brist på utrustning hämmar insatsen och många tvingas gräva med sina bara händer. Arbetet försvåras också av tusentals nyfikna som tagit sig till platsen och orsakat trafikstockningar. Dessutom stoppades räddningsarbetet på lördagen sedan nya skyfall ökat oron för nya jordskred.

– Förutsättningarna på marken är ganska svåra, och vi behöver tunga maskiner för att rensa vägen, säger Sutopo Purwo Nugroho på landets katastrofmyndighet till BBC.

Jordskred som utlöses av skyfall och översvämningar är vanliga i Indonesien under regnperioden.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".