Storm, Alexander, oväder
Bilder: TT

Stormen lugnare än befarat

"Vi har inte behövt stänga av några större vägar"
1:18 min

Stormen Alexander som drog in över Sydsverige igår kväll blev inte så allvarlig som befarat, säger meterologen Sandra Andersson på SMHI.

– Trafikmässigt har det gått förhållandevis bra och vi har haft väldigt få störningar. Och inga större vägar har behövts stängas av och inga i det mindre vägnätet heller.

Men det föll ner en hel del snö i Jönköpingstrakten under kvällen som orsakade en del problem.

När det gäller tågtrafiken så blev det ett oplanerat avbrott när ett träd föll ner mot kontaktledningen på banan mellan Nässjö och Jönköping och tre tåg ställdes in.

I södra Sverige så stängdes flera järnvägar av igår av säkerhetsskäl och där kommer trafiken att släppas på undan för undan i takt med att banorna synas av. De sista sträckorna där trafiken återupptas vid 15-tiden i eftermiddag är Malmö-Ystad-Simrishamn och Nässjö-Halmstad.

– Vi har arbetat hela morgonen med att inspektera banorna efter nedfallna träd och andra föremål. Vi har kunnat konstatera att det ser bra ut och vi kan öppna banorna enligt plan eller tidigare än planerat, säger Roger Falk, presskommunikatör på Trafikverket.

SMHI överraskades också av stormen blev beskedligare än väntat och det beror på att den tog en sydligare bana än vad man först trott. Det var faktiskt bara på en mätstation som det uppmättes stormstyrka i medelvind och det var på Hanö. Nu är Alexander på väg österut bort från Sverige säger meteorolog Sandra Andersson.

– Det är fortfarande blåsigt ute på Gotland men vinden kommer att avta när lågtrycket rör sig bort från oss och dt kommer sakta men säkert att bli lugnare väder. Det kan fortfarande längs med kusterna men det kommer inte att komma upp i varningsnivåer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".