Stefan Löfven. Foto: Henrik Montogmery/TT.
Foto: Henrik Montogmery/TT.

Löfven vill ha EU-toppmöte om arbetsmarknaden

Statsminister Stefan Löfven (S) träffade i dag socialdemokratiska och fackliga ledare från Tyskland och Österrike på kursgården Bommersvik. Det gemensamma budskapet efter mötet var klart - lika löner för samma arbete på en arbetsplats.

– En tvingande regel är exempelvis denna: samma lön för samma arbete på samma plats, Sigmar Gabriel är Socialdemokraternas partiledare och vice förbundskansler i Tyskland.

Sigmar Gabriel upprepade den välkända principen om lika lön för lika arbete. Men han konstaterade tillsammans med Österrikes socialdemokratiske partiledare, Werner Fayman, att principen ofta åsidosätts.

Det är inte rimligt att medborgare i EU fattigaste länder arbetar i rikare EU-länder på mycket sämre villkor, man kan inte leva på bulgariska, rumänska eller portugisiska löner i  Hamburg, konstaterade Sigmar Gabriel. Därför måste det så kallade utstationeringsdirektivet ses över, enligt de tre socialdemokratiska partiledarna.

– Vi tre i de här länderna, arbetarrörelsen i de här länderna, ska bilda en arbetsgrupp och börja driva de här frågorna med justa villkor. Det kan komma att innebära, konkret, arbete för ändrade direktiv och när fördraget någon gång ska diskuteras så ska man lägga till det som vi tycker nu saknas, en social dimension. Människor ska behandlas väl, sa Stefan Löfven efter mötet.

Men den beskrivningen av EU:s fördrag och utstationeringsdirektivet håller inte Elisabeth Svantesson med om. Hon var arbetsmarknadsminister i regeringen Reinfeldt och är nu Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson.

– Fördraget vilar i dag redan på en social grund. Det är liksom botten och grunden i fördraget. Vad vi gjorde tidigare i år, i den tidigare regeringen, det var att förhandla fram en bättre tillämpning av utstationeringsdirektivet. Det arbetar ju även den här regeringen med att få till.

– Det är det som är viktigt att få till, inte en omförhandling av fördraget, säger Elisabeth Svantesson.

EU-kommissionens nye ordförande, Jean-Claude Juncker, har också öppnat för att få igång tillväxten inom EU för att på så vis pressa tillbaka arbetslösheten. Werner Fayman från Österrike välkomnade omsvängningen.

Men man ska inte tro att det räcker med ett program för att få slut på massarbetslösheten i Europa, sa han. Det krävs flera, och man bör satsa lika mycket på medborgarna som man gjort på bankerna, enligt Fayman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".