Civilflygplanet på Kastrup tvingades vända, för att undvika en eventuell kollision med det utländska militärflygplanet. Foto: TT
Civilflygplanet på Kastrup tvingades vända, för att undvika en eventuell kollision med det utländska militärflygplanet. Foto: TT

Civilflyg nära krock med utländskt militärplan

Flygvapnet: "Det här är allvarligt"
4:56 min

Utländskt militärflyg befann sig i går i närheten av in- och utflygningsområdet nära Kastrup. Den militära stridsledningen fick varna ett civilflyg med destination Polen som fick ändra kurs, skriver Dagens Nyheter. Samtidigt uppger danska försvaret för tidningen att ryskt militärflyg befann sig i luftrummet mellan Malmö och Bornholm vid tidpunkten.

Under fredagen flög ett utländskt militärflygplan in söder om Malmö, i just det område där flygplan kommer upp i luften från Köpenhamns flygplats, Kastrup. Svenska Flygvapnet bekräftar händelsen för Ekot, men vill inte kommentera uppgifterna om vilken nationalitet militärflyget har.

– Det här upptäckte vi från den militära sidan. Vi var uppe med svenska stridsflyg, det var även de danska. Lite senare hamnade vi i en situation där vår stridsledning identifierade att det skulle bli nära med ett civilt flygplan som startade från Kastrup, säger Mikael Bydén, chef för Flygvapnet.

Det svenska flygvapnet tog sedan kontakt med den civila flygtrafikledningen. Flygvapnets instruktioner till Kastrup var då att ge omedelbar order till civilflyget att svänga undan för att undvika en katastrof.

Mikael Bydén vill inte uttala sig exakt hur nära det var att en kollision uppstod. Men han säger till Ekot att de båda flygplanen, det utländska militära statsflyget respektive det civila, var alldeles för nära varandra i förhållande till de avståndsbestämmelser som finns.

– Det här är allvarligt. Att inte vilja synas bland annan flygtrafik är olyckligt och direkt olämpligt. Risken är att man kommer för nära, och i slutänden kan det faktiskt innebära att vi får en kollision i luften, säger Bydén till Ekot.

Flygvapnet kan inte vidare kommentera i detalj vilka typer av plan som var inblandade i incidenten, inte heller från vilket land civilflygplanet kom ifrån.

Samtidigt bekräftar danska försvarsmakten för Dagens Nyheter att minst ett ryskt militärflygplan cirkulerade i luftrummet mellan Malmö och Bornholm på fredagen.

Så sent som 3 mars i år var ett SAS-plan, på väg från Kastrup mot Rom, mindre än 100 meter från att kollidera med ett ryskt spaningsplan. 

Militärflyget var då, precis som vid händelsen under fredagen, "osynligt" för flygledningen på Kastrup eftersom planets då stängt av sin så kallade transponder, skriver DN.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".