Soldater intill en buss som sprängts i Afghanistan. Foto: Rahmat Gul/AP.
Minst sex dödades i självmordsattacken mot en armébuss i Kabul.Foto: Rahmat Gul/AP.

Flera blodiga attentat i Afghanistan

Minst 19 personer döda
1:31 min

I Afghanistan har minst 19 personer dödats i olika attentat i dag. Talibaner misstänks ligga bakom dåden.

Det har varit en även med afghanska mått mätt mycket våldsam dag med flera olika attentat som alltså krävt många människors liv.

En självmordsbombare slog till mot en armébuss i utkanten av huvudstaden Kabul och enligt det afghanska försvarsdepartementet dödades minst sex personer och ett tiotal skadades.

Tidigare i dag dödades tolv minröjare i södra delen av landet och vid en annan attack sköts en högt uppsatt tjänsteman vid landets högsta domstol ner utanför sitt hem i Kabul.

Dagens händelser är bara en fortsättning på en vecka fylld av upptrappat våld runt om i landet. Talibanerna pekas ut som ansvariga för attackerna och har sagt sig ligga bakom flera av dem.

De har också lidit förluster. Den afghanska armén uppger att den dödat fler än 50 motståndsmän de senaste dagarna, skriver nyhetsbyrån AFP.

Det ökade våldet kopplas samman med årsskiftet då militäralliansen Nato formellt ska avsluta sina stridande insatser i Afghanistan. Efter det ska omkring 12 500 utländska soldater finnas kvar i landet för att fokusera på att utbilda och stödja den afghanska militären och polisen.

När de var som flest år 2010 fanns omkring 130 000 utländska soldater i landet. De senaste dagarnas våldsamheter sätter återigen fokus på hur säkerhetsläget kommer att förändras när den utländska närvaron minskat kraftigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".