Ung man förbereder sig för demonstrationer i Washington DC. Foto: Fernando Arias / Sveriges Radio
1 av 3
Ung man förbereder sig för demonstrationer i Washington DC. Foto: Fernando Arias/Sveriges Radio.
"Hans up" - ett av många slagord som hörs i kampen mot polisvåldet i USA. Foto: Fernando Arias / Sveriges Radio
2 av 3
"Hans up" - ett av många slagord som hörs i kampen mot polisvåldet i USA. Foto: Fernando Arias/Sveriges Radio.
Demonstranter samlas vid Freedom plaza i Washington DC. Foto: Fernando Arias / Sveriges Radio
3 av 3
Demonstranter samlas vid Freedom plaza i Washington DC. Foto: Fernando Arias/Sveriges Radio.

Stor demonstration i Washington mot polisvåld

Ekots Fernando Arias rapporterar
1:31 min

På flera håll i USA hålls demonstrationer mot polisens våld mot afroamerikaner. Detta efter tre dödliga fall har uppmärksammats på senare tid, den senaste I New York. Ekot följer protesterna på plats vid den största demonstrationen i Washington DC.

Under lördagseftermiddagen strömmade folket till Freedom plaza i Washington DC. Jag möter människor som rest hit från närliggande städer så som Baltimore, Atlanta och New York.

Många kommer hit med plakat med budskap som "I can't breathe", vilket betyder "Jag kan inte andas", vilket var Eric Gardners sista ord innan han dog.

Eric Gardner är det senaste fallet i USA där en svart man får sätta livet till på grund av det våld han utsatts för av en polis. Gardner dog efter att en polis hade tagit stryptag på honom, och händelsen spelades in av en mobilkamera.

Frågan om polisens våld mot svarta i USA är brännhet, och har fått många amerikaner att gå ut på gatorna den senaste tiden.

Protesterna i Washington DC under lördagen handlar om krav på att landets kongress ska göra en översyn av det polisvåld som riktats mot unga afroamerikaner.

Det mest konkreta som demonstranterna för fram här i dag är att de vill ändra ordningen så att en federal åklagare ska åtala misstänkta poliser istället för att det, som i dagsläget, sker på lokal nivå.

Orsaken till detta är att de lokala åklagarna i USA ofta har en nära koppling till just den lokala polisen.

Redan före demonstrationen här i Washington pratas det om att det kan komma att uppstå våldsamheter i samband med andra parallella demonstrationer runt om i USA i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".