Kongo-Kinshasas president Joseph Kabila tittar på Egyptens nyvalde president Muhamed Mursi under AU:s toppmöte i Addis Ababa på söndagen. Foto: Scanpix
Joseph Kabila spås försöka hålla fast vid makten. Foto: TT.

Ny regering utsedd i Kongo-Kinshasa

Kan vara ett försök att splittra oppositionen
2:03 min

Flera tecken tyder på att Kongos president Joseph Kabila kan komma att försöka ändra grundlagen så att han kan sitta längre vid makten, det rapporterar Ekots korrespondent.

I veckan utsåg Kabila en ny regering där många oppositionspolitiker ingår. En del menar att det är ett sätt sprittra oppositionen och säkra makten.

– Det är bara ett spel, det handlar bara om samma klick av politiker, dinosaurier, som det alltid gjort, som fortsätter att styra, säger en man som kallar sig Wabula föraktfullt. Ekots utsände träffar honom i den kaotiska staden Goma, en stad som sett mer än sin beskärda del av krig och oroligheter.

I veckan utsåg president Joseph Kabila en ny regering som kallas cohésion, vilket betyder samlingsregering ungefär.

Inte mindre än 10 personer från oppositionen ingår. Här finns bland annat den krigsförbrytaråtalade Jean-Pierre Pemba, som utlovas en post som vice premiärminister.

Samlingsregeringen skulle egentligen ha stått klar för ett år sedan, som en del i ett program att hela landet efter decennier av krig.

Men kritiker menar att fördröjningen har ett syfte: att fånga upp och försvaga oppositionen för att kunna sitta längre än vad lagen medger.

Grundlagen från 2006 är ämnad att hindra presidenter, efter Mobutus 30 katastrofala år vid makten, att sitta mer än två mandatperioder.

Men tecken finns på att Kabila gör ett försök till valen 2016. Kabila har redan ommöblerat arméledningen och satt sina mest lojala på nyckelpositioner. Om grundlagen hotas, så ser Wabula ingen annan hjälp än den från omvärlden:

– I sådana fall hoppas jag att EU, USA och hela det internationella samfundet hjälper oss kongoleser, för vi har lidit så mycket, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".