Ekots utsände Annika Digréus bevakar klimattoppmötet i Lima. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio
Ekots utsände Annika Digréus bevakar klimattoppmötet i Lima. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio

Fortfarande inga stora framsteg i Lima

"Hela FN:s klimatprocess står på spel"
1:34 min

Själva stommen till det som kan bli ett klimatavtal vid nästa års möte i Paris har lagts åt sidan. Nu gäller det att få till en lista över ländernas klimatambitioner som ska redovisas i vår.

Många utvecklingsländer kritiserar att ambitionerna är för låga bland höginkomstländerna, både för utsläppsminskningar och för att finansiera klimatåtgärder i fattiga länder.

Salomonöarnas minister vädjade i Lima om höjda ambitioner för det som kallas "loss and damage" - ohanterliga och oåterkalleliga skador på grund av klimatförändringar:

– Vi som är mest sårbara har inga alternativ, och vi ber er starka parter om hjälp och hopp, sade ministern från Salomonöarna, ett av de länder som hotas av höga havsnivåer.

Flera afrikanska länder instämde också medan Schweiz sa att ingen är nöjd och det är tecken på en god kompromiss. USA:s chefsförhandlare Todd Stern varnade för att mycket står på spel i Lima.

-- Inte bara detta mötet, Parismötet och hela FN:s klimatprocess står på spel sa Todd Stern.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".