Amerikanska budgeten godkänd

Den amerikanska kongressen har godkänt de federala myndigheternas budget för kommande år.

USA har fått budgeten för kommande året i hamn. I natt röstade även senaten ja till en budget som finansierar stora delar av statsapparaten fram till den 30 september.

Senaten sade ja med röstsiffrorna 56—40 och budgeten går nu till president Barack Obama som väntas skriva under den innan förlängningen av nuvarande anslag löper ut i mitten av veckan. Därmed slipper USA en upprepning av förra årets nedstängning av myndigheter.

Budgeten antogs av representanthuset i torsdags, med knapp marginal, och efter intensiva förhandlingar.

Även i senaten föregicks beslutet av en hård dragkamp. Uppgörelsen överlevde en rad försök att skjuta den i sank, från liberala demokrater och konservativa republikaner som var missnöjda med olika punkter.

Beslutet innebär att stora delar av statsapparaten är finansierade fram till den 30 september 2015. Ett viktigt undantag är departementet för inrikes säkerhet, som enbart får anslag för en kortare tid. Detta är en eftergift till Republikanerna som efter årsskiftet, när de har majoritet även i senaten, vill utmana den invandrarreform som Obama nyligen beslutade om via presidentämbetets makt. Reformen ger knappt fem miljoner papperslösa möjlighet att stanna i USA och ska till stor del hanteras av departementet.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".