Japans premiärminister Shinzo Abe. Foto: TT.
Foto: TT.

Nyval i Japan - sittande minister väntas stanna

"Jag röstar men jag är inte förtjust"
1:25 min

I Japan är det nyval i dag och det är ett val där den sittande premiärministern Shinzo Abe förväntas vinna stort, trots sjunkande populäritet.

– Jag röstar men jag är inte förtjust, jag är emot nyvalet, säger Yuko Kamishta, en 50-årig kvinna i flott kappa och handväska utanför vallokalen i Asabu i centrala Tokyo.

Hon tycker liksom många andra japaner att nyvalet utlystes allt för plötsligt och utan någon egentlig anledning. Premiärminister Shinzo Abe valde ett tillfälle då oppositionen är djupt splittrad; det största oppositionspartiet DPJ, har inte ens lyckats få fram kandidater till alla valkretsar.

Abes taktik kommer att lyckas, allt pekar på storseger med egen majoritet i parlamentet, men till priset av ett kanske historiskt lågt valdeltagande. Politiska kommentatorer här i Tokyo talar om en "walk over seger".

- Jag röstar på Shinzo Abe, för att få stabilitet, inte så mycket för enskilda frågor. Men frågar du, ja då är ökade bidrag till småbarnsföräldrar viktigt för mig, eftersom jag har småbarn, säger Seiko Baba, utanför en vallokal i centrala Tokyo.

Abes valseger kommer att ge honom ytterligare fyra år vid makten, säkra hans ledarposition i sitt parti och en majoritet i parlamentets andra kammare, som även ger honom möjlighet att köra över första kammaren, där hans koalition inte har majoritet.

Abe har försökt göra nyvalet till en omröstning om hans ekonomiska politik, även kallad Abenomics. Enorma monetära stimulanser och en generös finanspolitik, ska få igång tillväxten är planen. Därefter ska stora reformer genomföras. Hittills har politiken lett till att valutan, yenen, har sjunkit i värde, vilket har gagnat exportindustrin. Men den stora ökningen av tillväxten har uteblivit, tvärt om, de senaste två kvartalet har den sjunkit, efter en momshöjning tidigare i år, som minskade konsumtionen.

Men framför allt har Abenomics stimulanser ökat den redan enorma statsskulden, i dag världens största.

Dagens val har föregåtts av spekulationer om hur stort stödet blir för Shinzo Abe och hans konservatova parti ldp. Hans popularitetssiffror har dalat under de två år han suttit vid makten, men väljaren ser inget alternativ till hans ekonomiska politik med stora stimulanser som ska öka tillväxten, men som också spär på världens största statsskuld.

Abes föväntas vinna stort, men i ett val med ett mycket lågt valdeltagande.

– Jag är inte kommunist, och kommunistpartiet är inte ett realistiskt alternativ, men jag röstar ändå på partiet eftersom det är ett uttryck för opposition mot Abe, säger Isao Zenya,82-årig man.

Det japanska kommunistpartiet, som är ett litet parti, förväntas som en effekt av de stora oppositionspartiernas splittring, gå framåt med ytterligare några platser i parlamentet. Dock utan politisk betydelse.

En annan bidragande orsak till ett förmodat historisk lågt valdeltagande, är den snö som fallit i de norra delarna av landet, över 80 centimeter på vissa platser. Kyla och svårigheter att ta sig fram, förväntas få väljare att stanna hemma.

På ett café med amerikansk ostkaka, jazz och unga gäster som dricker latte, säger Kento Kuroiwa att få av hans vänner röstar i dag, trots att partierna för första gången får använda internet i sina valkampanjer, just för att nå unga.

– Unga är inte intresserade, ser ingen skillnad mellan alternativen. Det är synd, men också naturligt. Det är samma politiker som återkommer hela tiden.

Kristian Åström, Tokyo
kristian.astrom@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".