Miljöaktivister protesterar under klimatkonferensen i Lima. Foto: Martin Mejia/AP.
Miljöaktivister protesterar under klimatkonferensen i Lima. Foto: Martin Mejia/AP.

Experten efter klimatmötet: Vi saknar det politiska ledarskapet

"Hur ska det bli när vi kommer i skarpt läge?"
1:54 min

FN:s klimatmöte i Lima har enats om dokument som är tänkt att leda arbetet framåt mot ett globalt klimatavtal. Ett välkommet dokument säger många, men det blev en kompromiss, och det är mycket kvar att förbereda om det ska bli ett avtal i Paris nästa år.

– Det är ju bra att man kommer över de här kriserna hela tiden, men ett uttryck för att spänningarna är väldigt stora. När man inte kan komma överens om ganska luddiga texter, hur ska det då gå när man hamnar i skarpt läge?, säger Svante Axelsson på Naturskyddsföreningen.

Förväntningarna inför mötet var dock höga efter att Kina och USA bara för en månad sedan sa att länderna skulle se till att deras koldioxidutsläpp ska börja minska till 2030. Det hade fått världen att hoppas att fler länder skulle följa efter. Nu blev det inte så, något Johan Rockström, professor i miljövetenskap, beklagar.

– Vi saknar fortfarande det politiska ledarskapet som sätter styringen uppifrån, den globala styrningen som behövs för att skapa en säker spelplan för en framtida, i en princip fossilfri ekonomi, säger han.

Nu är frågan om länderna till Paris lyckas nå en bindande överenskommelse som når FN:s mål på två grader. Det är en viktig gräns för att undvika verkligt allvarliga klimatförändringar, enligt experterna.

– Man skulle vilja se framförallt en färdplan fram till 2020. Vi har inget avtal alls 2015-2020. Det som nu diskuteras är efter 2020. Vi behöver ju omgående minska utsläppen i hela världen för att ha någon rimlig chans att komma undan en temperaturökning om två grader, säger Svante Axelsson.

Hoppet i framtiden står till att länderna når längre enskilt snarare än genom internationella bindande överenskommelser.

– Vi fortsätter att se precis det som vi alltid sett i klimatförhandlingarna. Att länder har två agendor. En agenda i de officiella klimatförhandlingarna som är mindre konstruktiv och en agenda inrikespolitiskt, som är mer ambitiös och konstruktiv, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".