Protester mot polisräder mot medier i Turkiet. Foto: AP.
"Fri media kan inte tystas". Många protesterade mot polisens tillslag. Foto: AP.

Polisen slog till mot medier i Turkiet

Maktkamp mellan president Erdogan och hans rival
1:25 min

Turkisk polis har slagit till mot medier som anses stå nära den muslimska Gulenrörelsen. Det här är det senaste steget i en maktkamp mellan president Tayyip Erdogan och en av hans största rivaler. Hittills har mer än 20 personer gripits av polisen.

Det var i gryningen som turkisk polis gjorde räder på flera platser i landet, bland annat mot tidningen Zaman och TV-stationen Samanyolu. Medierna anses ha band till imamen Fethullah Gulen som lever i exil i USA. Han anklagas av den turkiske presidenten Tayyip Erdogan för att med hjälp av tusentals anhängare försöka genomföra en kupp mot regeringen och ta över staten.

Den 17 december har det gått ett år sen maktkampen mellan de förra vännerna president Tayyip Erdogan och imamen Fethullah Gulen fördes fram i ljuset. Då rullades en misstänkt korruptionsskandal och muthärva upp.

Den berörde president Erdogans innersta krets, hans söner, rådgivare och ministrar. Den turkiske presidenten, som då var premiärminister, anklagade anhängare till imamen Gulen för att vilja störta regeringen.

Erdogans svar blev hårt. Han sparkade tusentals poliser och mängder med åklagare. Efter att de bytts ut lades korruptionsutredningen ner. På sociala medier har det gått rykten en tid om att polisen varit på väg att slå till mot medier som står Gulenrörelsen nära.

– Vi har grävt oss in i deras kärna, och ni kommer att bli chockade över vad ni kommer att se, sa president Erdogan häromdagen.

Oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu har sagt att dagens gripanden är en kupp mot demokratin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".