Minst 129 döda i båtolycka i Kongo

"Regel, snarare än undantag, att båtarna överlastas"
1:12 min

En båtolycka på Tanganyikka-sjön, mellan Kongo-Kinshasa och Tanzania, i torsdags fick förödande konsekvenser. Enligt myndigheterna i Katanga, i sydöstra Kongo, har 129 kroppar hittats.

Olyckan inträffade i torsdags, men det är först nu som omfattningen av båtkatastrofen står klar. Enligt Laurent Sumba Kahozi, transportminister i Katanga, så finns det både män, kvinnor och barn bland offren.

M/V Mutambala, som båten heter, förliste i den norra delen av sjön på grund av att det var överlastad och då inte klarade av att parera de kraftiga vindarna.

Enligt transportminister Kahozi har 232 passagerare överlevt, de flesta män, som lyckades hitta olika flytande objekt att klamra sig fast vid.

Allvarliga båtolyckor är rätt vanliga på de stora sjöarna i centrala Afrika, där dåligt väder snabbt kan förvandla sjön till villlkor som påminner om öppet hav. Dessutom är det regel, snarare än undantag, att båtarna överlastas med varor och passagerare.

Att det sällan finns flytvästar ombord, och det faktum att de flesta inte kan simma, är också en förklaring till att det ofta blir många dödsoffer när båtar förliser.

I slutet av mars omkom över 200 flyktingar på Albert-sjön mellan Uganda och Kongo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".