Japans premiärminister Shinzo Abe. Foto: TT.
Japans premiärminister Shinzo Abe. Foto: TT.

Shinzo Abe går mot seger i nyvalet i Japan

"Väljarna har gett sitt godkännande till Abenomics"
1:35 min

I Japan räknas nu rösterna i dagens nyval till parlamentet. Vallokalsundersökningar, som i Japan brukar överensstämma med slutresultatet, visar att den sittande premiärminister Shinzo Abe hans konservativa parti LDP vinner stort.

– Segern visar att väljarna gett sitt godkännande till Abenomics, sa finansminister Taro Aso till reportrar här i Tokyo som en kommentar till vallokalsundersökningar som spår en storsger.

Abenomics, den sittande premiärministern Shinzo Abes ekonomiska program, som ska få fart på den japanska ekonomin, har varit nyvalets huvudtema. Men entusiasmen bland väljarna är måttlig. Ett annat tema under den två veckor långa valrörelsen har varit väljarens vilsenhet och som många uttryckt "en brist på alternativ till Abenomics".

Oppositionen i Japan är djupt splittrad och har inte kunnat visa upp något realistisk regeringsalternativ. Shinzo Abe är för många väljare det minst dåliga alternativet och missnöjet återspeglas i det låga valdeltagandet som befaras bli det lägsta hittills i ett japanskt parlamentsval.

Frågan är nu vad Shinzo Abe och hans regeringskoalition kommer att göra med makten. Abenomics går nu in på sitt tredje år. Centralbanken trycker pengar för att få upp inflationen och regeringen eldar på med expansiv finanspolitik, varannan yen i statsbudgeten är lånad.

Hittills på pluskontot: Arbetslösheten har sjunkit, yenen försvagats vilket gagnar exportindustrin och inflationen är svagt uppåt. Men tillväxten har inte tagit fart, tvärtom har den backat de senaste två kvartalen och Japans enorma statsskuld växer till ständigt nya rekordnivåer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".