Miljöpartiets språkrör Åsa Romson. Foto: Linn Malmén/TT.
Foto: Linn Malmén/TT.

Därför är Romson nöjd med resultatet av klimatmötet

"Möjliggör att förhandlingarna kommer igång på rikigt"
2:04 min

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) är nöjd med det dokument om begränsning av utsläpp av växthusgaser, som förhandlades fram i Lima. Det berättar hon under ett flygplansbyte, på väg hem.

– Det möjliggör att förhandlingarna kommer igång på rikigt. Jag är inte säker på att man hade så mycket större ambitioner med att komma längre på det här mötet, säger Romson till Ekot.

EU-kommissionen kallar dokumentet ett steg på vägen mot det stora klimatmötet i Paris och ett år. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon gratulerar till de framgångsrika förhandlingarna.

Men olika miljörörelser runt om i världen är mindre imponerade. Så här sammanfattade Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen dokumentet i Lima.

– Man blir glad varje gång man överlever en förhandling, men det är inga resultat som fixar klimatet, säger han.

Någon stomme till Paris-mötet 2015 lyckades man inte snickra ihop, trots att det ingick i planerna. I stället enades man om en tidtabell där länderna under nästa år ska rapportera vilka åtgärder som vidtagits och vad man är beredd att göra framöver.

Motsättningarna mellan fattiga och rika länder, om vem som ska betala notan för att hindra en uppvärmning av jorden med mer än två grader, var också stora.

Här saknar Svante Axelsson på Naturskyddsföreningen en tydlig plan för hur ersättningen till utvecklingsländerna ska trappas upp.

– Jag skulle vilja ha en finansieringsplan, en trappa som visar på hur man kan höja sig från cirka 2, 5 miljarder per år till 100 miljarder per år till 2020, säger han.

För svensk del gäller det att fortsatta på den inslagna vägen med minskade utsläpp, konstaterar klimat- och miljöminister Åsa Romson. Gärna i snabbare takt än exempelvis EU.

– Sverige jobbar ju vidare på att sätta långsiktiga klimatmål. Nu har EU fattat beslut om att ha minst 40 procent mindre utsläpp år 2030 jämfört med 1990. Det gav en bra respons vid de här internationella förhandlingarna, men från svensk del tycker vi att EU borde kunna leverera ytterligare mer, säger Romson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".