Demonstrantionerna i Bryssel för en månad sedan har beskrivits som de största sedan andra världskriget. Foto: TT
Demonstrantionerna i Bryssel för en månad sedan har beskrivits som de största sedan andra världskriget. Foto: TT

Belgien kokar inför nya protester mot "Svenskan"

Har inte sett något liknande på över 70 år
1:37 min

I Belgien är det i dag generalstrejk i protest mot den blå-gula regeringens planer på att höja bland annat pensionsåldern. Polisen befarar också nya kravaller efter förra månadens våldsamma protester som var dom värsta sedan andra världskriget.

Det var för en dryg månad sedan som demonstrationer som först var fredliga men efter ett tag urartade. Brända bildäck och sopor, eldhärjade och omkullvräkta bilvrak. Fullt med stenar och annan bråte var tydliga tecken flera timmar efter demonstranternas framfart i centrala Bryssel.

Polisen svarade då med både tårgas och vattenkanonen för att lösa upp demonstrationerna. Olika uppgifter talar om att ungefär 30 personer fick uppsöka sjukhus efteråt, både poliser och demonstranter var bland de skadade.

Nu väntas belgarna återigen ge sig ut på landets gator. Polisen talar om 100 000 demonstranter och de arrangerande facken talar om så många som 150 000 personer den gången.

Belgien har inte sett något liknande på över 70 år, alltså sedan andra världskrigets dagar. Det är de nya planerna från regeringen som här i Belgien går under namnet Svenskan.

Namnet kommer från de blå-gula färger som också är regeringspartiernas olika partifärger och som ligger bakom protesterna.

Regeringen brottas med dålig ekonomi och som ett led i att försöka stärka Belgiens ekonomi vill den bland annat höja pensionsåldern och göra andra försämringar i socialförsäkringssystemet.

Det här rasar åtskilliga fackliga organisationer emot. Flera måndagar den senaste månaden har det också varit demonstrationer i alla större städer i Belgien mot regeringens planer.

Kulmen på demonstrationerna väntas nås i dag, då det är generalstrejk. Många affärer, skolor och bankkontor är stängda.

Tågtrafiken ligger nere i hela Belgien precis som tunnelbanetrafiken i Bryssel. Dessutom kan flygresenärer drabbas av stora förseningar eftersom flygtrafiken på Bryssels stora flygplats till stora delar kommer att ställas in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".