Foto: AP Photo/Channel 7/TT
1 av 6
Foto: AP Photo/Channel 7/TT
Foto: Rob Griffith/AP/TT
2 av 6
Polis utanför det aktuella kaféet på Martin Place i Sydney. Foto: Rob Griffith/AP/TT
Australien, Martin Place, gisslandrama
4 av 6
Personal från intilliggande kontor evakueras. Foto: TT

Centrala Sydney avspärrat i pågående gisslandrama

"Inga krav har ännu framförts"
1:45 min

I centrala Sydney kan upp till 40 människor ha tagits som gisslan på ett kafé av en beväpnad gärningsmän. Personer ur gisslan har tvingats hålla upp en flagga med arabisk skrift i ett fönster. Polisen utesluter inte terrordåd.

Tre personer har setts springa ut från kafét, rapporterar tv-kanalen Channel 7. Ytterligare två i gisslan har lyckats fly, rapporterar australiska medier från platsen.

Enligt bland andra 9 News handlar det om två kvinnliga kaféanställda som tog sig ut genom en sidodörr, och springande kunde sätta sig i säkerhet.

Polisen har haft kontakt med gisslantagaren och kommer att fortsätta ha kontakt, säger biträdande polischefen Catherine Burn. Hon säger att hon inte har kännedom om att någon kommit till skada i gisslandramat.

Hon bekräftar att tre personer har tagit sig ut. Hon kan inte ange hur många som finns kvar inne på kafét, men att antalet är mindre än 30.

Dramat inleddes sex timmar tidigare på förmiddagen lokal tid,då minst en gärningsman tog ett okänt antal personer som gisslan på ett populärt kafé i Martin Place.

Polischefen i New South Wales Andrew Scipione säger att han ännu så länge inte kan utesluta att det rör sig om ett terrordåd.

Programledaren Ray Hadley på den lokala radiostationen 2GB hävdar att han talat i telefon med en ur gisslan. Denne hade av gisslantagaren uppmanats att be att få tala i direktsändning, något som Hadley inte gick med på.

– Medierna kan inte spela en roll i förhandlingar med människor som tros komma från Islamiska staten och tar gisslan i Sydney, säger Hadley till nyhetskanalen 9News.

En styrka på flera hundra poliser bevakar det avspärrade området. En del kontor i närheten har utrymts medan andra människor som finns i området uppmanas hålla sig inomhus. USA:s konsulat som ligger i närheten har utrymts, förutom nödvändig personal, säger en talesperson till Reuters.

Det är oklart hur många som finns inne på populära Lindt Chocolate Cafe, men chefen för Lindt Australia säger till Sky Business att det var runt tio anställda och förmodligen ett 30-tal kunder i kafét när gisslandramat inleddes, rapporterar Reuters.

Australiska tv-kanalen Channel 7 har sina lokaler mitt emot och filmade det som hände. Någon ur gisslan ses hålla upp en svart-vit flagga mot fönstren. Det rör sig dock inte om den flagga som används av extremiströrelsen Islamiska staten (IS) i Syrien och Irak, utan är en svart flagga med den muslimska trosbekännelsen.

Martin Place är ett område där flera banker ligger, inte långt från delstatsparlamentet i New South Wales.

Samtidigt som dramat utspelades kom uppgifter om att Sydneys världsberömda operahus har evakuerats sedan ett misstänkt paket hittats där. Senare släpptes besökare in igen, rapporterar Reuters.

Premiärminister Tony Abbott har kallat in regeringens Nationella säkerhetsråd för möte med anledning av gisslandramat.

– Vi vet ännu inte gärningsmannens motiv, vi vet inte om det är politiskt motiverat, sade Abbott.

Han uppmanade alla australier att fortsätta vardagslivet och inte låta sig påverkas av händelserna.

– Australien är ett fredligt, öppet och generöst samhälle. Inget ska få ändra på det, sade premiärministern.

Nästan samtidigt som dramat inleddes rapporterade AFP att en man gripits i Sydney misstänkt för terrorbrott. Gripandet sägs ha samband med en pågående utredning om planerade terrorattacker i Australien, och polisen väntas hålla en presskonferens senare under måndagen.

Australien höjde sin beredskapsnivå i september efter omfattande razzior, där två personer greps. Då sades att det fanns misstankar om att Islamiska staten (IS) planerat terrordåd mot allmänheten i Australien.

Tre personer har setts springa ut från kafét, rapporterar tv-kanalen Channel 7. En av dem ser ut att tillhöra personalen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".