Ryske ambassadören kallas till UD efter flygincident

1:26 min

Rysslands ambassadör i Stockholm kallas upp till utrikesdepartementet efter flygincidenten över Bornholm. Det säger utrikesminister Margot Wallström (S) till Sveriges Radios korrespondent i Bryssel.

– Vi tog en kontakt med ryska ambassaden redan i går och mötet ska ske i dag. Det viktiga här är att vi talar om att det här var mycket olämpligt och att vi samtalar om hur det här ska utvecklas i framtiden och hur vi ska göra allt för att undvika det, säger Margot Wallström.

– Tyvärr är det inte ovanligt att också svenska plan flyger utan transpondrar och det gör Nato-plan också. Så det är ett större problem och det måste redas ut, och vi måste fundera över tekniska lösningar. Men vår protest kommer att vara väldigt tydlig.

På vilket sätt är den tydlig och hur allvarligt är det?

– Det är mycket ovanligt att vi kallar upp ambassadören på den här typen av samtal, så vi har markerat så tydligt som det går, säger Margot Wallström.

Även Danmark har kallat upp den ryske ambassadören, berättar danske utrikesministern Martin Lidegaard, på väg in till dagens utrikesministermöte i Bryssel, enligt TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista