Australien, Martin Place, gisslandrama
Foto: TT

Initativ mot rasism efter gisslandådet Sydney

En man har tagit ett flertal personer som gisslan på ett kafé i Sydney. Samtidigt har ett initiativ mot rasism och främlingsfientlighet startat på Twitter under hashtagen #iridewithyou.

Vid 23-tiden på söndagen, svensk tid, kom de första uppgifterna om att gäster och personal blivit tagna som gisslan på ett populärt kafé i Sydney. En svart-vit flagga, liknande den som används av Islamiska staten (IS) i Syrien och Irak, har skymtat i fönstren.

Gisslantagaren uppges ha rustat sig med fyra sprängladdningar. Två av bomberna ska finnas på kaféet, två på andra håll i finanskvarteren CBD i centrala Sydney.

Det inträffade har skapat stor oro och det finns en rädsla för att händelsen ska bidra till en ökad rasism i landet.

På Twitter har en antirasistisk kampanj startat under hastagen #iridewithyou, eller på svenska "jag åker med dig", för att muslimer inte ska känna rädsla i kollektivtrafiken.

Efter gisslandramat finns det farhågor om att attacker och trakasserier mot muslimer kan öka i landet. På hashtagen erbjuder sig därför hundratals australiensare att följa med muslimer till jobbet för att de ska känna sig trygga.

Initiativet har fått mycket stor spridning på kort tid.

Redan tidigare i höst har australienska medier rapporterat om människor som trakasserats på grund av sin religion eller etniska tillhörlighet.

I oktober bröt en muslimsk kvinna armen i en oprovocerad rasistisk attack när en man kom fram till henne i ett shoppingscenter och knuffade henne till marken Hon anmälde dock aldrig händelsen till polisen, enligt den australienska tidningen The Age.

I samband med gisslandramat i Sydney har problemet återigen uppmärksammats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".