ICC lägger ner undersökning om krigsbrott i Darfur

Bakslag för dosmtolen.
1:40 min

Den internationella brottsdomstolen i Haag, ICC, har beslutat att stoppa en undersökning om brott begånga i Darfur i Sudan. Åklagaren förklarar det med en brist på stöd från FN.


Det har varit en mörk vecka för ICC och för de som vill veta sanningen kring påstådda krigsbrott. Det har också varit en tung vecka för ICC-åklagaren Fatou Bensouda.

I fredags beslöt hon att avsluta en förundersökning i Darfur om påstådda krigsbrott, bland annat massvåldtäkter. Hennes förklaring var brist på stöd från FN och hon uppmanade säkerhetsrådet att inta en mer aktiv roll. Annars kommer det bara stärka krigsförbrytare i Darfur att fortsätta med sina brutalitet, sa hon.

Det finns bland annat uppgifter om 200 kvinnor och flickor som våldtogs av sudanesiska soldater i en liten by i Darfur i oktober. Sudan har förvägrat FN-styrkan att undersöka det.

Sudans president, Omar al-Bashir, som är efterlyst sedan 2009 av ICC för krigsbrott i just Darfur, ser det dock som en seger. "ICC sträckte upp händerna och gav upp", och "domstolen har misslyckats i sina försök att förnedra Sudan, sa han.

Beslutet om Darfur kommer bara en vecka efter det att samma åklagare vid ICC, Bensouda, beslutade lägga ner åtalet mot Kenyas president Uhuru Kenyatta, som misstänks för människorättsbrott under valvåldet 2007/08.

Även han såg beslutet som en seger mot vad som beskrivs som en kolonial domstol som bara åtalar afrikaner. I det fallet ansågs det inte finnas tillräckligt starka bevis. Domstolens trovärdighet har definitivt fått sig en knäck. Men att åklagare Bensouda nu är så tydlig i sin kritik av FN, kan också sätta press på säkerhetsrådet att agera mer kraftfullt.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".