Lena Hejll är projektledare för succéutställningarna om vikingar som just nu är på världsturné. Foto: Lotta Myhrén / Sveriges Radio.
1 av 2
Lena Hejll är projektledare för succéutställningarna om vikingar som just nu är på världsturné. Foto: Lotta Myhrén / Sveriges Radio.
Adam Abuelkahir, Asta Mauritzon och Stellan Carlsson besöker tillsammans med sina klasskamrater Historiska museets fasta vikingautställning. Foto: Lotta Myhrén / Sveriges Radio.
2 av 2
Adam Abuelkahir, Asta Mauritzon och Stellan Carlsson besöker tillsammans med sina klasskamrater Historiska museets fasta vikingautställning. Foto: Lotta Myhrén / Sveriges Radio.

Världssuccé för svensk vikingautställning

"Det finns massa olika myter som inte stämmer"
2:12 min

Svenska utställningar om vikingar gör just nu succé i världen. Över en halv miljon människor har hittills sett utställningarna med föremål från statliga Historiska museet.

Det började först med en utställning och sedan en till. Båda med flera originalföremål från Historiska museets källare. Utställningarna är nu så populära att de får museers negativa besöksstatistik att vända.

– Vi har faktiskt fått höra från flera av museerna som haft utställningarna att de slagit rekord när det gäller besökare, vänt en nedåtgående trend och att de varit jättenöjda med antalet besökare och också uttalandena från besökarna, säger Lena Hejll som är projektledare för de båda utställningarna.

Den ena utställningen är just nu i Kanada, den andra i Belgien. 1000 kvadratmeter och hundratals föremål från Sverige. Turnén kommer fortsätta, på olika kontinenter parallellt, men inte hur länge som helst eftersom föremålen slits av att packa upp och ner och transportera.

På många platser finns en god kunskap om vikingar, och flera museer har lagt till egna föremål eller en berättelse från platsen om vikingar. På andra platser baseras kunskapen mycket på tv-serier eller filmer.

Historiska museets permanenta vikingautställning är populär. Där hittar jag Adam Abuelkahir som är där med sina klasskamrater Asta Mauritzon och Stellan Carlsson.

– Jag är mest intresserad av hur de reste och om de plundrade mycket med båtarna eller om de bara reste för att handla, säger Adam Abuelkahir.

Det finns en bild av vikingar som ganska barbariska som åkte ut i världen och plundrade och dödade människor. Men allt som sägs om vikingar är inte sant.

– Det finns massa olika myter som inte stämmer, som att de brukade ha horn på hjälmarna, men så var det inte, säger Stellan Carlsson.

– Alla båtar hade inte ett drakhuvud i början, det var bara de finaste båtarna, säger Asta Mauritzon.

Just bilden av vikingarna är något det fokuseras på i utställningarna, menar projektledaren Lena Hejll.

– Vi försöker visa en bild av vikingar, män och kvinnor, som ifrågasätter den här schablonbilden av den store, starke vikingen. Att det inte bara är med hjälmar och svärd i handen som man ser vikingar. Utan vi försöker visa helt andra bilder, men andra kläder, andra utseenden, säger Lena Hejll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".