Skärpta terrorlagar i Australien

Nya lagar under hösten
1:33 min

Att den man som håller gisslan på ett kafé i Sydney kopplas till militant extrem islamism är inte något som förvånar i Australien. Redan för tre månader sedan höjdes terrorberedskapen i landet och Australien har infört flera hårda lagar mot de som åker för att delta i krigen i Syrien och Irak.

Australien deltar i den USA-ledda koalition som attackerar extremister i Irak och Syrien och premiärminister Tony Abbotts retorik har varit hård. Han har bland annat kallat extremistgruppen IS en "apokalyptisk dödskult".

Senast i förra veckan anklagade Australiens regering IS för att använda utländska medborgare som "kanonmat" sedan det blivit känt att 20 australiska medborgare dödats när de slagits för IS. Flera australiska medborgare har också utfört självmordsdåd, andra har poserat på bild med syriska soldaters avhuggna huvuden i händerna.

I propagandavideor har IS uppmanat sina sympatisörer att attackera mål i Australien.

Redan i september höjdes terrorberedskapen efter misstankar om att IS-anhängare planerade slumpmässiga mord på gator och torg. Misstankarna ledde till den största antiterror-räden hittills i Australien.

Under hösten har Australien antagit nya lagar för att bekämpa terrorism. Bland annat har det blivit lättare att åtala personer som deltagit i krig och terrorverksamhet utomlands och det har blivit svårare för medborgare att resa för att delta i krig eller terrorverksamhet.

Sedan lagen trädde i kraft har ett 70-tal medborgare fått sina pass indragna. Australiens regering vill förhindra sina medborgare att resa till konflikter och sedan komma hem radikaliserade och som säkerhetshot.

Kritiker har dock varnat för att de största säkerhetshoten är de som vill resa till bland annat Syrien och Irak men som får sina pass indragna och tvingas kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".