Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator. Foto: Pablo Dalence/Ekot
Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator. Foto: Pablo Dalence/Ekot

Tomas Ramberg analyserar regeringens presskonferens på Harpsund

"Om Löfven får som han vill kan alltså väljarna få finna sig i att betrakta alla politiska förslag som framförs i den kommande valdebatten som "ingångsvärden" som snart kan komma att förhandlas bort."

Statsministerns budskap framstår lätt som kluvet. Å ena sidan ett brandtal för att Sverige så förtvivlat väl behöver den politik regeringen la fram men tvingades ställa in eftersom den blev nedröstad. I nästa sekund en vädjan till andra partier att komma och förhandla så att Löfven kan kompromissa bort samma politik som nyss var så nödvändig.

Under uppmarschen till budgetomröstningen satsade Stefan Löfven det mesta av sitt talarkrut på samarbetsspåret. Mindre möda lades på att försöka bilda opinion för innehållet i budgeten och förklara varför regeringen ansåg att det var så viktigt att få igenom den. Därmed blev det möjligt för både Alliansen och Sverigedemokraterna att göra budgetstriden till ett slag om Löfvens regeringsduglighet snarare än om vilken politik Sverige ska ha.

Men idag dominerade innehållet. Presskonferensen på Harpsund var en lång föreläsning om den nedröstade budgetens alla fördelar. Efter de senaste dagarnas förvirring ska det göras klart att valet handlar om vården, skolan, de arbetslösa, jämställdheten och så vidare. Eftersom regeringen föreslog skattehöjningar kunde den också föreslå större satsningar på allt från järnvägsunderhåll till gratis barnmediciner.

Det handlar också om att nöden saknar lag. Alliansen, som styrt Sverige i åtta år, vill göra valet till en fråga om regeringsduglighet. Stefan Löfven vill efter ett par skakiga månader i Rosenbad hellre tala om politikens innehåll.

Men också, och det är här han blir kluven, om samarbete och kompromissvilja. Alla partier är enligt Löfven skyldiga att svara på om de är beredda att samarbeta över blockgränsen för att isolera Sverigedemokraterna. Om Löfven får som han vill kan alltså väljarna få finna sig i att betrakta alla politiska förslag som framförs i den kommande valdebatten som "ingångsvärden" som snart kan komma att förhandlas bort. Statsministern hoppas kunna vädja till en folklig känsla av att politikerna borde ta sig samman och lösa krisen i stället för att söka politisk konfrontation.

De senaste dagarnas förvirring om samarbetet mellan regeringspartierna speglar ytterst Socialdemokraternas interndebatt om förhållandet till Miljöpartiet. Å ena sidan de Socialdemokrater som ser samarbetet med Miljöpartiet som en historisk allians mellan arbetarrörelsen och en modern, välutbildad väljarkår i storstäderna. Ungefär som den klassiska Socialdemokratiska alliansen mellan arbetare och tjänstemän.

Å andra sidan de som accepterar detta samarbete motvilligt eftersom det verkar vara enda sättet att skaffa tillräckligt många röster för att få till en S-ledd regering nu när partiet krympt i väljarkåren. Motvilligt därför att Miljöpartiet inte gillar kärnkraft, motorvägar och dessutom har en faiblesse för småföretagares argument om skatter och arbetsrätt.

Miljöpartiets usla valresultat gynnar det sistnämnda synsättet. Likaså den negativa debatt som varit kring Miljöpartiet och deras inflytande över regeringspolitiken under hösten. Det är ingen slump att LO:s ordförande argumenterar för att Socialdemokraterna ska hänga av Miljöpartiet. Det är LO-ledningens default-läge att vara skeptiska till de Gröna.

Mera förvånande då att förre statsministern Göran Persson och tidigare partiordföranden Mona Sahlin uttrycker liknande åsikter. Bägge har i historien gjort större politiska eftergifter till Miljöpartiet än vad Stefan Löfven hunnit komma i närheten av. Opinionssiffror kan ändra både ståndpunkter och minne.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".