Socialdemokraternas gruppledaren Thomas Eneroth och riksdagens vice talman Björn Söder (SD).
Socialdemokraternas gruppledaren Thomas Eneroth och riksdagens vice talman Björn Söder (SD). Foto: TT

Kräver Björn Söders avgång som talman

Sameledamoten: "Ungefär som Hitler"
2:04 min

Det stormar kring riksdagens andre vice talman, sverigedemokraten Björn Söder. Efter uttalanden om judar och samer kräver flera riksdagsledamöter att han lämnar över vice talmansklubban.

Det efter hans uttalanden om att man inte kan vara exempelvis kurd och svensk samtidigt. Flera gruppledare i riksdagen vill nu att Björn Söder ska avgå och sametingsledamoten Lars-Jonas Johansson är arg.

– Det är ju en fruktansvärd människosyn som de har, det är ju ungefär som Hitler, säger sametingsledamoten Lars-Jonas Johansson.

I en intervju i Dagens Nyheter i helgen talade sverigedemokraten och andre vice talman Björn Söder om vilka krav minoriteter i Sverige borde ha. Enligt honom kan man till exempel inte vara kurd och svensk samtidigt. Och enligt honom så är det viktigt att skilja på nationstillhörighet och svenskt medborgarskap. Samer tillhör till exempel den samiska nationen och inte den svenska, men de är svenska medborgare, enligt Björn Söder.

– När det gäller de minoriteter som är erkända i Sverige ska det inte ställas krav på assimilering. Däremot är vi tydliga med att andra människor som kommer hit ska assimileras till det svenska samhället, säger Björn Söder.

Men uttalandena har alltså mött skarp kritik och flera ledande politiker vill nu se Björn Söders avgång. Bland annat kommer kraven från Socialdemokraternas Thomas Eneroth och Miljöpartiets Maria Ferm.

– Jag tycker att Björn Söder bör överväga att avgå. Man måste representera hela Sverige och det gör man inte när man uttalar sig på det sättet, säger Thomas Eneroth, som är Socialdemokraternas grupppledare i riksdagen.

Men i de borgerliga leden är uttalandena lite mer försiktiga.

– Det är så att vi har en praxis i riksdagen hur vi utser talmannen. Däremot har ju svenska folket möjlighet att avsätta honom genom att inte rösta på det här rasistiska partiet. Det är ett fullkomligt avskyvärt uttalande han gjort, säger Anders W. Jonsson, Centerpartiets gruppledare i riksdagen.

Även statsminister Stefan Löfven är mycket kritisk.

– För mig är det oerhört tveksamt att en person som ska företräda landet kan ge uttryck för detta. Det är förskräckligt, säger Stefan Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".