Den misstänkta gisslantagaren fångad på bild. Foto: Channel Seven/TT
Den misstänkta gisslantagaren fångad på bild. Foto: Channel Seven/TT

Gisslantagaren sköts till döds

Mannen som tog ett flertal personer som gisslan bekräftas nu vara död, uppger australiensisk polis på en presskonferens. Totalt ska tre personer ha dött, inklusive gärningsmannen, och fyra har skadats i samband med gisslandådet.

– Landet har blivit skakat av en tragedi som ingen kunde förutspå, sade premiärminister Tony Abbot när han inledde presskonferensen på måndagskvällen, klockan 19.40 svensk tid.

Han sade att landet nu måste enas som aldrig förr. Vi ska ta oss igenom det här, menade han.

Polischefen sade att händelsen är mycket känslig och att man just nu inte kan spekulera i för många detaljer. Gärningsmannen som höll 17 personer gisslan blev skjuten, bekräftar polisen.

Han sade även att när polisen stormade lokalen var flera ur gisslan redan skadade. Polisen hörde skottlossning, och valde sedan att storma fiket.

Polischefen säger att ett flertal personer har fått uppsöka sjukhus och att en polisman skadats i ansiktet efter skottlossningen.  

Gisslantagaren har identifierats som en 50-årig muslimsk predikant, som var känd hos polisen sedan tidigare, skriver TT. Han är dömd för att ha sänt hatbrev till stupade australiska soldaters föräldrar mellan 2007 och 2009.

Han misstänks också ha beställt mordet på sin exhustru förra året, enligt tidningen Sydney Morning Herald.

Adam Dolnik, terrorexpert och professor vid universitetet i Wollongong, säger till The Wall Street Journal att gärningsmannen verkar ha varit illa förberedd.

- Terrorister är i regel väl förberedda — de har flera gisslantagare. Det verkar svagt att bara skicka en person. Det ser snarare ut som en dåligt tränad ensamvarg än någon med direkt koppling till en terrorgrupp.

Mannen ville dels tala direkt med premiärminister Tony Abbott, dels få en flagga utformad som jihadistgruppen Islamiska statens (IS) banér levererad till sig, enligt uppgifter till Channel Ten.

Terrorforskaren Magnus Norell sätter en rad frågetecken kring händelsen.

- Om syftet varit att göra något för IS, hade han i stället krävt att Australien skulle dra tillbaka sina trupper eller ge en formell ursäkt. Helt enkelt konkreta krav, säger han till TT.

Tidigare under dramat tvingades någon ur gisslan hålla upp en svart-vit flagga mot fönstren. Det var dock inte den flagga som används av IS, utan en svart flagga med den muslimska trosbekännelsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".