Foto: TT
Foto: TT

Risk för svarta pengar vid äggdonationer

"Förekommer pengar under bordet"
2:37 min

Svarta pengar och dolda sjukdomar byggs in i systemet för äggdonation. Det säger experter som Kaliber pratat med. Orsaken är att personer som själva ordnar en donator går före i kön. 

Samtliga av de svenska sjukhus som utför assisterad befruktning med donerade ägg använder ett system ned korsdonation, där den som får in en donator i systemet går före i kön.

Men systemet innebär risker, tycker Mikael Lood, chef på fertilitetsenheten vid Universitetssjukhuset i Örebro:

– Här finns det naturligtvis en risk att man för att få den här förturen rekryterar en donator och att donatorn i sin tur kräver nån form av motprestation ekonomiskt, under bordet, säger han.

Om det finns tydliga incitament att gå ut och rekrytera donatorer, då finns risken att de som tjänar pengar på att donera mörkar kring sitt hälsotillstånd.

Vilket i sin tur innebär en högre riskfaktor för mottagaren, säger Mikael Lood. Och de har haft sina misstankar om svarta pengar på kliniken i Örebro, berättar han.

– Ja, det har det varit, när vi haft misstankar om detta. Men vi har inte kunnat vederlägga eller bevisa det.

De sju offentligt finansierade kliniker som utför assisterad befruktning i Sverige använder alla korsdonationssystemet.

Samtliga har också haft misstankar av olika grad om att privatrekryterade donatorer fått pengar vid sidan av. Elisabeth Nedstrand, medicinskt ansvarig, på Reproduktionmedicinskt centrum i Linköping

– Det var inte rätt ställt, det kom ju fram när vi sen började prata enskilt, ordentligt, med den tilltänkte donatorn.

Att det var pengar inblandat?

– Mm.

Ann Thurin Kjellberg på reproduktionsmedinska avdelningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

– Det är klart att vi förstår att det förekommer pengar under bordet.

Men Johannes Gudmundsson, som är chef för Reproduktionscentrum i Uppsala, håller däremot inte med om att det här är ett problem. Även om de också sett nått enstaka fall, så väger bristen på äggdonatorer högre tycker han.

– Alla system har ju vissa risker och jag tror inte att det finns anledning att ändra detta. Vi måste ha någon policy som gör att vi kan rekrytera fler donatorer.

Samma sak säger Nils-Gunnar Solensten, som är överläkare på IVF-kliniken i Umeå

– Det tror vi är ett ganska bra sätt att förbättra rekryteringen av äggdonatorer och vi tycker att det är en rimlig fördel man kan få om man kan bidra med en egen donator.

Mikael Lood i Örebro säger att ett system där vissa får förtur inte är vård på lika villkor. Samtidigt är det klinikerna själva som bestämmer om de vill ha det här systemet eller inte.

– Man har inte samma förutsättningar.

Kan inte du bara bestämma att ni slutar med det här?

– Jo, det kan jag göra förstås. Och det är vi nog på gång att göra faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".